Од четвртка обавезна зимска опрема

0
422
Фото: Независне

Од средине радне седмице на путевима у Босни и Херцеговини, обавезна је зимска опрема за сва возила која се саобраћају коловозом. Од четвртка који долази, дакле 15. новембра, на бх. саобраћајнцама обавезна је зимска опрема, а казна за непоштивање овог прописа је 40 КМ.

У периоду од 15. новембра до 15. априла наредне године на територији БиХ законски је обавезно посједовање и кориштење зимске опреме, без обзира на временске услове.

Све док се не изврши измјена и усаглашавање постојећих правилника, а према упутству Министарства комуникација и саобраћаја БиХ Сектора за транспорт, под зимском опремом подразумијевају се:

  1. Пнеуматици са зимским профилом на свим точковима (дубина газећег слоја минимално 4 милиметра) или
  2. Пнеуматици са љетним профилом (дубина газећег слоја минимално 4милиметра) и у прибору одговарајући ланци који се постављају на погонским точковима у случају зимских услова.

Додатно за теретна возила и аутобусе у зимску опрему убраја се лопата и врећа пијеска. На возилима се не смију постављати гуме с ексерима.

У зимском периоду, ниске температуре и честе и обилне падавине изузетно неповољно утичу на моторна возила, посебно кад су интензивније у употреби.

Због снијега или поледице системи теже преносе снагу на подлогу, со накупљена на путевима штети подвозју и каросерији, а ниске температуре онемогућавају нормалан рад мотора, црпе енергију из акумулатора, а штете и свим осталим компонентама возила.

Стога је неопходно адекватно припремити и себе и своје возило за надолазећу зиму.

Контакт између пута и возила остварује се преко гума, односно на једном релативно малом дијелу додирне површине између гуме и тла. Управо та контактна површина од пресудне је важности за сигурност управљања возилом.

Одговарајуће гуме прва су ставка којој треба посветити пажњу. Када температура падне испод 7 степени еластичност љетне гуме се губи, оне постају прекруте па је коефицијент пријањања знатно нижи. Пут кочења постаје дужи, а могућност управљања возилом знатно лошија. Стога љетне гуме замијените зимским. Провјерите имају ли гуме довољну дубину профила и да ли је притисак у гумама одговарајући. Гуме требају имати најмање 4 милиметра профила, а притисак у гумама треба бити већи за 0,15 бара.

Повећајте притисак у гумама до вриједности коју препоручује произвођач, а које можете наћи у књижици возила или на унутрашњој страни возачевих врата. Гума са одговорајућим притиском пружа најбоље пријањање за подлогу и онемогућава оштећење точка приликом налијетања на рупу или ивичњак. Вожња са прениским притиском у гумама повећава потрошњу горива, непотребно трошење гума, као и погоршање возних и управљачких карактеристика возила.

Возачи из Босне и Херцеговине требају бити опрезни и ако путују у иностранство. У Хрватској је казна за идентичан прекршај 700 куна (око 180 КМ), док у Србији казне за кориштење љетњих умјесто зимских гума се крећу од 6.000 (око 100 КМ) до 20.000 динара (300 КМ).

Закон о прекршајима предвиђа да полиција уручи налог којим се изриче новчана казна. Ако платите у року од 8 дана имаћете 50% попуста, у супротном вас очекује пун износ, плус судски трошкови.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име