Од данас и лапароскопско уклањање тумора са дебелог цријева

0
282

У Универзитетском клиничком центру (УКЦ) Републике Српске од данас ће се операције на дебелом цријеву изводити и лапароскопски, захваљујући контунуираној медицинској едукацији кадра ове установе, изјавио је генерални директор УКЦ-а Владо Ђајић.

“Овим стајемо у ред највећих клиничких центар у региону, гдје се примјењују ове технике”, рекао је Ђајић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Према његовим ријечима, циљ УКЦ-а је да становништвио Републике Српске не иде нигдје ван простора Српске да се лијечи, чиме се штеде средства Фонда здравственог осигурања и пацијената.

“Дајемо подршку нашим љекарима за одлазак на едукацију у највеће центре у региону, Европи и свијету. Створили смо најбоље услове за рад љекара и смјештај пацијената”, истакао је Ђајић.

Он је навео да су се специјалисти опште и абдоминалне хирургије Зоран Аничић и Горан Јањић, од 5. марта до 15. априла едуковали у Онколошком центру Санкт Петербурга, те да је ријеч о наставку контунуиране медицинске едукације и међународне сарадње, као и размјени позитивних искустава у дијагностиковању и лијечењу онколошких обољења између Онкоцентра у Санкт Петербургу и УКЦ-а.

Јањић је појаснио да је са Аничићем учествовао у бројним лапароскопским колоректалним хируршким интервенцијама под менторством Илкрама Исаиловича Алијева, шефа Одјељења за колопроктологију у Онколошком центру Санкт Петербург, након чега ће своја надограђена знања и вјештине примјењивати у УКЦ-у.

“Важно је истаћи да ће код наших пацијената након оваквих оперативних захвата слиједити брз опоравак и пуштање на кућно лијечење након неколико дана, док код класичне хируршке процедуре пацијент остаје на болничком лијечењу и до петнаест дана, а на боловању од три до шест мјесеци”, појаснио је Јањић.

Он је додао да су јуче већ урадили једну сложену лапароскопију дебелог цријева и да се пацијент добро осјећа, једе и хода и у понедјељак би требало да буде отпуштен кући.

Аничић, који је и замјеник шефа Одјељења за езофагогастричну и интестиналну хирургију, рекао је да су у УКЦ-у створени сви услови да се операције на дебелом цријеву изводе лапароскопски.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име