Одговор на противљење тужилаштва да се генерал пусти на лијечење

0
206

Одбрана генерала Ратка Младића дала је одговор на противљење Хашког тужилаштва да се он пусти на привремену слободу ради лијечења у Србији, у коме је приложила 20 снимака скенером са физички означеним промјенама на Младићевом мозгу, рекао је данас Срни генералов син Дарко Младић.

Одговор је дат јуче, а Дарко Младић оцијенио је да би одлука судија у Механизму о захтјеву за пуштање на привремену слободу генерала Младића требало да услиједи за двије до три недјеље.

Он је истакао да је Тужилаштво фактички паушално, без конкретних аргумената, одбило захтјев одбране, при чему нису одговорили ни на пет одсто навода у поднеску одбране.

Једини њихов аргумент је да се генерал захвалио пре неколико година медицинском особљу што су му спасили живот, али од овог осталог практично ништа нису конкретно образложили. Неистина је да одбрана није навела терапије и који су све проблеми”, рекао је Дарко Младић.

Он је додао да је тужилаштво навело у свом поднеску да није било промјена у можданом статусу генерала у посљедње вријеме, па је одбрана приложила нова објашњења и доказе.

“Зато смо сад поднели више од 20 снимака скенера који су они урадили 2017. године, на којима смо замолили стручњаке радиологе из дијагностичког центра `Храм` у Београду да нам физички покажу разлике. И они су то урадили – имамо више од 20 снимака где доктори оловком показују регије у мозгу које су оштећене за разлику од снимка из 2013. године”, навео је Дарко Младић.

Он је рекао да тим одбране припрема најаву жалбе на првостепену пресуду којом је генерал Младић у Хагу осуђен на доживотну казну затвора и навео да се то ради под маскимално отежаним условима, јер одбрани није одобрен адекватан буџет, па нису обезбијеђене финансије за читав тим, а суочава се и са разним врстама опструкције.

Дарко Младић је рекао да очекује да ће одбрана тражити да јој се продужи рок за подношење најаве жалбе, који је био одређен до 22. марта, а затим ће бити одређен рок за писање жалбе.

То је процес који ће трајати током целе ове године, а вероватно и следеће. Огроман је то материјал, више од 2.500 страница пресуде и потребно је да се уложи огроман напор, да се све образложи и покаже, иако смо ми уочили бројне пропусте и недостатке који су просто невероватни”, рекао је Дарко Младић.

Он очекује да ће цијели поступак трајати и бар још три године, што ће бити додатни притисак за тешко нарушено здравље генерала Младића.

Сматрамо да, ако га не пусте на лечење, да ће то практично значити као да су му потписали смртну пресуду, јер он мора хитно на лечење, мора хитно да му се уради дијагностика која није урађена, да би се побољшале терапије које му се дају сада и да добије прецизну терапију да га што више сачувамо. Он је већ тешко нарушеног здравља. Ако се овако настави, плашимо се да може да дође до најгорих последица”, рекао је Дарко Младић.

Он је потврдио да генералу Младићу у притвору Хашког трибунала нису допустили да прими поклон министра правде Србије Неле Кубуровић – наливперо са приложеним мастилом, који је донијела у децембру приликом посјете, али јој није било дозвољено да га уручи лично.

Они су с једне стране закључили да није било безбедносних пропуста у вези са случајем Праљак и да нико није крив, а с друге стране, генералу Младићу нису дозволили да прими поклон. На крају су хтели да му дају наливперо без тинте, што је он одбио и дао је мени да га чувам. Ако му буде дозвољено да се лечи у Србији, ја ћу му га уручити да може њим да пише своје белешке”, рекао је Дарко Младић.

Он је демантовао наводе у медијима да генерал Младић пише мемоаре и објаснио да је ријеч о коментарима на раније написане дневнике, у којима “проширује оно што може”.

Међутим, он је тешко болестан и јако мало може да ради. То га доста оптерећује и то ради веома полако. Између осталог и због тога је добро да што дуже поживи да те своје коментаре може дати до краја, да би се о свему томе видео његов став”, истакао је Дарко Младић.

 

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име