Одобрен извоз свих врста млијека из БиХ у Европску Унију

0
259
Фото: Министарство спољне трговине и економских односа

Европска комисија данас је објавила одлуку којом је Босну и Херцеговину ставила на листу А и Б земаља, којима је дозвољен извоз свих врста млијека и млијечних производа у ЕУ, што представља велики успјех за нашу мљечну индустрију, саопштио је министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић.

Наиме, до сада је Босна и Херцеговина извозила само термички обрађено млијеко (тзв. колона Ц), а од сада ће бх. мљекари моћи извозити и млијеко са мањим степеном пастеризације, али и сирово млијеко.

– Као што сам и најавио, Европска комисија је одобрила извоз нових категорија млијека. Ово је једна од најпозитивнијих вијести и одлука за мљекарски и пољопривредни сектор БиХ, на чијем је доношењу министарство предано и дуго радило. Ми смо једна од ријетких земаља изван ЕУ која је испунила услове за извоз свих врста млијека, што говори о напретку цијелог система али и наше млијечне индустрије – истакао је Шаровић.

Значајно је  да се овом одлуком стварају услови и за извоз млијечних производа.

– БиХ је и до сада у ЕУ и земље ЦЕФТА извозила више пастеризованог млијека него што је увозила али је велики дефицит биљежен у извозу млијечних производа. Сада отварамо и ова врата – прецизирао је министар.

Овим поводом, он је данас обишао постројења мљекаре “Пађени” у Билећи, која испуњава услове за извоз у ЕУ и којој ће нова одлука Европске комисије бити од велике користи.

– Од ове мљекаре живи преко 5.000 људи јер она има 1.000 коопераната, и то у неразвијеном дијелу Српске – рекао је Шаровић.

Фото: srpskainfo.com

Данашњој посјети присуствовали су такође лидер СДС Вукота Говедарица и директор канцеларије за Ветеринарство БиХ Љубомир Калаба, а све их је дочекао власник мљекаре Ненад  Вукоје.

Подстицаји

Републици Српској  треба одговорна Влада, која ће да поштује законе и да поштује пољопривредне произвођаче, а са друге стране не треба дозволити оно што смо недавно видјели како и на који начин је садашња Влада РС додијелила средства за инвестиције, рекао је Говедарица.

– Фирмама треба стабилан подстицај, јер је 70 милиона на годишњем нивоу  премало. Нашим произвођачима у пољопривреди треба 120 милиона КМ годишње подстицаја и зато ће од 7. октобра произвођачима у Српској бити много другачије и повољније – навео  је Говедарица.

Он је нагласио да се отварају нове европске перспективе за извоз и додатна средства.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име