Одржано предавање возачима трактора у Источном Сарајеву

1
340

Поводом превентивне републичке кампање “Освјетлај образ домаћине, означи трактор жутим ротационим свјетлом”, пољопривредницима у Источном Сарајеву данас је одржано предавање и подијељен одређени број жутих ротационих свјетала, као и едукативни леци.

Кампању већ неколико година спроводе Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске, Ауто-мото савез, представници Министарства унутрашњих послова и стручне институције за технички преглед возила.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Милија Радовић изјавио је новинарима да је циљ кампање да се смањи број саобраћајних незгода у којима учествују трактори.

“Статистика каже да је у посљедњих пет година 14 возача трактора смртно страдало у саобраћајним незгодама. Кроз кампању је битно да возачи трактора схвате колико је битно да трактори буду, прије свега, технички исправни и да не учествују у саобраћају ако не испуњавају услове прописане законом”, навео је Радовић.

Он напомиње да често до саобраћајних незгода са тежим посљедицама долази приликом удара у задњи дио трактора зато што трактор није освијетљен и возачи других возила га не могу уочити на вријеме.

Генерални секретар Ауто-мото савеза Републике Српске Ранко Бабић изјавио је да, иако је број саобраћајних незгода у којима учествују трактори релативно мали, посљедице су у већини случајева катастрофалне.

“Ми још једном подсјећамо све трактористе да користе жуто ротационо свјетло приликом кретања на јавном путу, што представља и законску обавезу ове категорије возила, да поштују прописе и воде рачуна о учешћу у саобраћају, јер када се догоди незгода и неко страда њиховом кривицом то се не може ничим оправдати”, навео је Бабић.

Командир Полицијске станице за безбједност саобраћаја Источно Сарајево Ђорђе Жижовић истакао је да се сваке године у овом периоду организује превентивна кампања с циљем едукације људи који посједују тракторе.

“На подручју Источног Сарајева од 2015. године до данас немамо ниједну евидентирану саобраћајну незгоду у којој су учествовали трактори а вјероватно на то утичу овакве акције. На подручју града регистровано је осам трактора који су прописно обиљежени”, истакао је Жижовић.

Један од тракториста из Источног Сарајева Стојан Савић наводи да су овакве акције битне, да је потребно поштовати правила и прописе и никако не учествовати у саобраћају са технички неисправним возилом.

Након Српца и Источног Сарајева, ова акција требало би да буде организована и у уосталих 49 локалних заједница у којима Ауто-мото савез Републике Српске има своја друштва.

Реализација превентивне кампање под називом “Освјетлај образ домаћине, означи трактор жутим ротационим свјетлом”, почела је јуче на територији Републике Српске и трајаће до 31. марта.

1 коментар

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име