Опасна комбинација коју воле млади

0
695
Фото: Shutterstock

Мијешање водке и енергетског пића може довести до ризичног понашања

Резултати новог истраживања показују да мијешање водке и енергетског пића може довести до ризичног понашања и туче, пише Хер.

Изласци су постали готово неизбјежни без водке и енергетских напитака, а ријеч је о једном од најпопуларнијих избора код тинејџера.

Kомбинације водке и енергетског пића, међутим, није нимало здрава. Ново истраживање иде корак даље и каже да то пиће може довести и до ризичног понашања и туче.

Доктор Мат Паркер са Универзитета у Портсмауту и коаутор истраживања изјавио је за “Science Daily” да комбинација водке и енергетског пића доводи до смањења страха и проблема у друштвеној комуникацији што колективно повећава ризик од туче, насиља и других облика ризичног понашања.

Истраживање је проведено над рибама које су научници подијелили у четири јата. Једно је било у води, друго је било изложено алкохолу, треће таурину који је састојак енергетских напитака, док је у четвртом базену била мјешавина алкохола и таурина, пише Kликс.

Утврђено је да је јато риба из четвртог базена пливало у близини опасне зоне и показивало облике “ризичног понашања” проводећи више времена у зони предатора од осталих риба.

Ранија истраживања су показала да енергетска пића лоше утичу на желудац, живчани систем и узрокују срчане проблеме. Таква пића, осим шећера, садрже и 80 милиграма кофеина на 250 милилитара, отприлике као двије и по лименке Coca-Cole. Kофеин може узроковати отпуштање адреналина, хормона који повећава крвни притисак.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име