Операција плућа послије које се брзо иде кући биће изведена на УКЦ РС

0
322

Сложен оперативни захват плућа, средогруђа и плућне марамице, путем којег ће, најчешће, пацијенти који болују од рака плућа имати огромне бенефите, до краја године ће бити изведен на Универзитетско-клиничком центру РС, потврдио је јуче Марко Кантар, начелник Службе за торакалну хирургију УКЦ РС.

“То је операција која се најчешће изводи код карцинома плућа, ви оперишете пацијента под контролом камере, радите рез од 2цм, операцију, која је онколошки идентична отвореној операцији, а већина пацијената је послије такве операције безболна и може ићи кући”, појаснио је Кантар и додао да су овакве операције највећи домети свјетске хирургије.

Навео је да је просјек хоспитализације, до сада за овакве пацијенте био око десет дана, по чему, како истиче, можемо видјети да су трошкови лијечења мањи, а резултати неупоредиво бољи.

Имамо сарадњу са колегама у Словенији, који то једини на Балкану раде. Имамо и опрему за такву операцију, тако да имамо све што нам треба, а и љекари се континуирано едукују”, рекао је Кантар.

Он је истакао да ће пресељењем у нове просторије торакална хирургија бити у бољим условима.

Нагласио је да ова служба, интензивно ради на развоју минимално инвазивних хируршких процедура, а многе од њих, као што је минимално инвазивна тироидна и паратироидна хирургија, су већ и развијене.

Бранкица Диљкан, главна сестра Службе за торакалну хирургију казала је да ова служба тренутно ради у тешким условима, те да се радују пресљењу у нове просторије.

Владо Ђајић, генерални директор УКЦ РС рекао је да је УКЦ РС постао понос и гарант опстанка становника РС на овим просторима.

Руководство УКЦ РС уз подршку руководства РС улаже велике напоре и људске и материјалне и финансијске да направимо један од најбољих клиничких центара, а већ за два мјесеца ћемо под један кров”, каже Ђајић.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име