Оптуженом за убиство Мирослава Лазаревића уважена жалба, ускоро би могао на слободу

0
1735
Фото: РАС Србија

Александар Булатовић који је оптужен за учешће у убиству Мирослава Лазаревића 16. фебруара 2016. године у Источном Сарајеву ускоро би могао бити на слободи, јер је Уставни суд БиХ уважио његову жалбу о продужењу притвора.

Булатовић је осуђен на 19 година затвора, а Саша Видовић на 20 година за Лазаревићево убиство, али је Врховни суд РС укинуо пресуду Окружног суда Бањалука. Иако им је пресуда укинута, притвор им је продужен па се Булатовић жалио, преноси Klix.ba.

Уставни суд БиХ закључио је да постоји кршење права из Устава БиХ и Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода када редовни суд у образложењу оспорених рјешења, којим је апеланту продужен притвор, пропустио да наведе конкретне околности које оправдавају закључак да би пуштање апеланта на слободу резултирало ванредним околностима усљед стварне (не апстрактне) пријетње нарушавању јавног реда.

Поред наведеног, Уставни суд је с посебном забринутошћу запазио да из образложења оспорених рјешења не произлази да је редовни суд, мада је био дужан, у смислу члана 196. став 1. ЗКПРС, уопште разматрао могућност изрицања других мјера апеланту умјесто притвора, стоји у закључку.

Подсјетимо, Лазаревић је убијен док се Голфом 7 возио према својој кући. У оптужници се наводи да су га убице чекале да приђе “лежећем полицајцу” и када је успорио пресрели су га украденим теренцем BMW X5 и према њему испалили 24 хица, а кобан је био метак испаљен у кољено. Убице су побјегле према Сарајеву и у Алеји липа су запалили украдени BMW у којем су оставили пушку и два оквира пуна метака који су изгорјели.

Усљед пожара оштећено је неколико станова, док су од пуцања метака били угрожени животи двију дјевојака. Видовић и Булатовић су недуго након тога ухапшени на основу описа који су свједоци дали полицији, видјевши двојицу мушкараца како бјеже од запаљеног возила.

Пресуда је донесена у фебруару прошле године, али ју је Врховни суд РС укинуо и вратио на поновно суђење у октобру прошле године.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име