Осма књига Саше Николића изашла из штампе

0
355

Припадник Министарства унутрашњих послова Републике Српске Саша Николић са Пала издао је осму књигу под називом “На бранику отаџбине” у којој је кроз 53 епске пјесме опјевао борбу српског народа за слободу у 20. вијеку.

Николић је рекао Срни да је у овој збирци пјесама опјевао све значајне историјске догађаје из Првог и Другог балканског рата, Првог и Другог свјетског рата, протеклог одбрамбено-отаџбинског рата, као и специјална бригада полиције Републике Српске и њених девет одреда, као и њихова свједочанства о ратним дешавањима.

Он је навео да је одобрење да опјева специјалне бригаде добио и од министра унутрашњих послова Републике Српске Драгана Лукача.

Николић каже да ће они који буду читали ову књигу моћи да сазнају доста више о догађајима из 20. вијека, јер је историја дуго година сакривала страшне злочине над Србима у Источној Босни, у селу Милошевићи и Старом броду у марту 1942. године.

Према његовим ријечима, у новој збирци је и пјесма о српској општини Олово, одакле је и родом, која је послије Дејтонског мировног споразума престала да постоји.

Николић је нагласио да је инспирација за писање књиге борба српскога народа за опстанак на овим просторима, њихово страдање и јуначка одбрана своје земље.

Промоција књиге “На бранику отаџбине” била је 1. новембра у Бањалуци, гдје су стихове пјевали млади гуслари школе “Старина Новак” са Пала Ђорђе Николић и Милош Пандуревић.

Пјесму о Шестом одреду специјалне бригаде полиције рецитовала је Ђурђина Гајовић, која је више пута освајала прва мјеста на рецитаторским такмичењима.

Наредна промоција биће у Требињу, Палама, Добоју и другим градовима Републике Српске.

Спонзори књиге су град Источно Сарајево, општина Пале и Електродистрибуција “Пале“, а рецензенти професори Никола Павловић и Саша Гајић.

Николић је као борац Војске Републике Српске два пута рањен у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату. Од 1996. године запослен је у Министарству унутрашњих послова Републике Српске на Палама, гдје живи са супругом и четворо дјеце.

Носилац је бронзаног ореда и повоље са бронзаном медаљом коју му је као једном од најталентованијих младих српских пјесника додијелио Савез српске дијаспоре Словеније.

Од Удружења српских књижевника Словеније добио је диплому са сребрном плакетом у годишњој акцији “Златно перо Љубљане 2017” и сребрни орден за књигу “Православље”, а на Петом међународном такмичењу “Златне гусле Љубљана 2017” освојио је треће мјесто за епску пјесму “Република Српска”.

Претходни епископ зворничко-тузлански Хризостом додијелио му је Архијерејску похвалницу за пружену несебичну љубав и безрезервну духовну и материјалну помоћ приликом изградње цркве у селу Дрецељ, код Олова, његовом родном мјесту.

Николић је до сада објавио књиге “Срби – Дрецељ и Дрецељани”, “Живот у пјесми”, “Црква у Дрецељу”, “Паљанска полиција”, роман “Орлови лављег срца”, “Православље” и “Успјешни људи”.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име