Остоји Станишићу смањена казна за злочин у Сребреници

0
453

Апелационо вијеће Суда БиХ након обновљеног суђења смањило је Остоји Станишићу првостепену казну са 11 на пет година затвора за помагање у злочину у Сребреници 1995. године.

Станишић је проглашен кривим да је као командант Шестог батаљона Зворничке бригаде Војске Републике Српске свјесно пружио помоћ припадницима војске и полиције Републике Српске који су имали план “истребљења Бошњака у заштићеној енклави Сребреница 1995. године”.

Вијеће је закључило да су 14. и 15. јула 1995. године припадници Шестог батаљона, под надзором оптуженог, учествовали у прихвату и обезбјеђењу више стотина заробљених мушкараца из Сребренице, који су у зворничком селу Петковци држани у школи без основних услова, изложени тучи, а најмање 20 их је убијено.

На брани у Петковцима затим је, како се наводи у пресуди, више од 700 заробљеника стријељано, преноси Бирн.

Апелационо вијеће је оцијенило да Тужилаштво БиХ није доказало да је постојао договор између оптуженог и починилаца у прикривању трагова убиства.

“Оптужени је ангажовао припаднике Шестог батаљона да чувају затворенике пред школом, мада је неспорно да су их чували и други припадници Војске Републике Српске. Вијеће је, такође, закључило да је Станишић знао за план убијања, али није могло закључити да је дијелио ту намјеру с извршиоцима”, рекао је предсједавајући Вијећа Мирко Божовић.

Образлажући висину казне, од олакшавајућих околности Божовић је осим раније неосуђиваности, породичности, позних година и нарушеног здравља истакао да је Вијеће оцијенило да је оптужени имао “незнатан допринос извршењу овог кривичног дјела”.

Са Станишићем је првобитно био оптужен Марко Милошевић, замјеник команданта Шестог батаљона Зворничке бригаде Војске Републике Српске, који је ранијом одлуком Апелационог вијећа правоснажно ослобођен кривице.

На пресуду Станишићу не постоји могућност жалбе.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име