Отац и син са Пала оштетили буџет Српске за око 940 хиљада КМ

0
2589

Управа криминалистичке полиције МУП-а Републике Српске, у сарадњи са Пореском управом Српске, поднијела је надлежном тужилаштву извјештај против лица чији су иницијали А.Ш. /26/ и З.Ш. /47/ из Пала због сумње да су буџет Српске оштетили за око 941.600 КМ.

Из МУП-а Српске је саопштено да је А.Ш. у својству овлаштеног лица паљанског предузећа по договору са З.Ш. од 2015. до 2017. године, на основу сачињених привидних уговора и других трансакција путем рачуна и благајне, наредио исплате у укупном износу око 1.413.600 КМ, чиме су починила кривична дјела злоупотреба службеног положаја или овлаштења и фалсификовање или уништавање пословних или трговачких књига или исправа.

На овај начин ова лица су прикривеним исплатама, према З.Ш, избјегла законску обавезу плаћања пореза и доприноса и починили кривично дјело утаја пореза и доприноса, а буџет Српске оштетили за око 941.600 КМ.

Дио новца стеченог у овим кривичним дјелима осумњичена лица су вратила у правни промет приказујући га као позајмицу привредном друштву у износу око 158.000 КМ, док су дио искористили за куповину непокретне имовине вриједности 250.000 КМ, те за изградњу и опремање луксузног стамбеног објекта чиме су починили кривично дјело прање новца.

Извјештај је поднесен Окружном јавном тужилаштву Источно Сарајево против А.Ш. и З.Ш. и због сумње да су починила кривична дјела злоупотреба службеног положаја или овлаштења, фалсификовање или уништавање пословних или трговачких књига или исправа, утаја пореза и доприноса и прање новца.

Припадници Управе криминалистичке полиције су и у марту 2017. године поднијели извјештај против истих лица због сумње да су починила кривична дјела злоупотреба овлашћења у привреди и фалсификовање или уништење пословних и трговачких књига којима су су прибавили противправну имовинску корист у износу од 536.502 КМ.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име