Отворен 20. Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу „Лут фест 2019”

0
205

Јубиларни 20. Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу „Лут фест 2019” вечерас је свечано отворен у Kултурном центру Источно Ново Сарајево.
Директор Фестивала Витомир Митрић каже да ће ове године фестивал угостити петнаест позоришта и да ће се одиграти десет представа у градовима Републике Српске, и да је до сада то највећи организован луткарски фестивал.

– Овај фестивал има културну мисију која је недостижна и ми нисмо могли замислити прве године када смо кренули са фестивалом да ћемо доћи са овако изузетно квалитетним програмом и фестивалом који се признаје у свијету – истиче Митрић.
Извршни продуцент Александра Митрић Штифанић каже да се кроз Фестивал очекује богат едукативни програм, међу којим су три радионице израде и анимације лутака, затим промоција књига из области луткарства и велики луткарски фестивал који ће бити одржан на крају фестивала.
– Заиста нас је чекао велики задатак да испунимо очекивања, не само публике, него и стручног жирија, и мислимо да ћемо кроз све програме успјети да покажемо колико је ствари Лут фест за ових двадесет година достигао висок организациони ниво, али креативно и умјетнички – наглашава Митрић Штифанић.

Начелник општине Љубиша Ћосић рекао да је овај догађај прилика за промоцију општине и града Сарајево као културних мјеста у којима се позитивне ствари дешавају.
– На тај начин показујемо да смо средина која итекако држи до луткарства као гране позоришта и као прилике да наше најмлађе привучемо и да их кроз луткарске представе из различитих земаља на неки начин оплеменимо и оснажимо у том културном погледу – истиче Ћосић.
Програм Фестивала ће трајати у периоду од 13. маја у којем ће учествовати многа луткарска позоришта, а затварање овог догађаја планирано је у петак, 17. маја.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име