Отворен дограђени дио Дома здравља у Источном Сарајеву

0
2438
Фото: Мариана Ђурић/РАС Србија

У Источном Сарајеву данас је отворен новоизграђени дио Дома здравља у који је уложено око милион КМ, а за који су новац обезбиједиле општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, које су и оснивачи Дома здравља и Јавне установе “Апотеке Источно Сарајево”.

У нови дио Дома здравља биће смјештени и Центар за ментално здравље, физијатрија, педијатрија и дечија стоматологија, док ће Хитна помоћ бити посебна цјелина у том простору.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске дозначило је средства за Завод за медицину рада и спорта, који ће бити смјештен у овом објекту.

Помоћник министра здравља Републике Српске Милан Латиновић изразио је задовољство због отварања новоизграђеног дијела Дома здравља и истакао да је Влада Републике Српске кроз стратешке документе обезбиједила законски оквир за овакав Дом здравља.

– То подразумјева да поред тимова породичне медицине, тимова за заштиту дјеце и жена у репродуктивном периоду, имамо и два врло важна центра – Центар за ментално здравље и Центар за базичну физикалну рехабилитацију – рекао је Латиновић.

Он је додао да се овај Дом здравља на тај начин укључио у 27 домова здравља у Републици Српској који имају такве центре.

Директор Дома здравља Источно Сарајево, Тијана Гаврић Мичић, изјавила је да је у току пресељење појединих служби и набавка опреме за Хитну медицинску помоћ, а након техничког пријема и набавке додатне опреме пацијенти ће моћи да се лијече у новом дијелу Дома здравља.

Анка Шмитран Ђурић, директор Завода за медицину рада и спорта Републике Српске изразила је задовољство због тога што ће грађани Сарајевско-романијске регије од сада моћи да користе њихове услуге.

– Опремљени смо основном дијагностичком опремом која је неопходна за прегледе радника и спортиста – истакла је она.

Фото: Мариана Ђурић/РАС Србија

Начелник општине Источна Илиџа, Маринко Божовић, је изјавио да је ова локална заједница од самог почетка узела учешће у изградњи овог објекта.

-Препознали смо проблем са недостатком здравствених радника, поготово специјалиста и с тим у вези ћемо од 2019. године покренути иницијативу и издвојити новац за усавршавање и специјализацију доктора из Источног Сарајева – рекао је Божовић и додао да ће наредних дана бити испоручено и санитетско возило за које је општина Источна Илиџа издвојила 70. 000 КМ.

Начелник општине Источно Ново Сарајево, Љубиша Ћосић, је рекао да је ова локална заједница издвојила 934.000 КМ и да су се тиме сврстали у ред ријетких локалних заједница које су, без значајније помоћи, Министарства здравља и социјалне заштите успјели да изграде преко 1000 метара квадратних додатног простора.

– Искрено се надам да ће Министарство здравља и социјалне заштите помоћи у набавци једног дијела новца за куповину додатне опреме и да ће све бити завршено до краја ове године – рекао је Ћосић.

На подручју општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа гравитира 30.000 грађана који користе услуге ове здравствене установе која има 14 тимова породичне медицине и сваки лекар има у просеку по 2.000 пацијената.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име