Отворен мост на Ћехотини

0
590

У мјесту Шуба код Фоче данас је отворен мост на ријеци Ћехотини који су заједно подигли мјештани и локална управа.

Ћехотина је премоштена бејли конструкцијом која се раније налазила на порушеном дијелу жељезног моста на Дрини код Kазнено-поправног завода у Фочи, а који је недавно обновљен.

Села на лијевој обали Ћехотине повезана су са Шубима и са асфалтним путем, и то на мјесту гдје се до 1992. године налазио висећи жичани мост, око шест километара узводно од Фоче.

Мјештанин Радован Перишић прича да је висећи мост постављен 1989. године, али да је порушен почетком ратних дешавања у јулу 1992.

Људи који нису имали осјећаја за то, они су то срушили, али хвала Богу, ево дошло је вријеме да га обновимо на истом мјесту и да овоме крају помогне тај мост“, каже Перишић.

Огњен Березовски рекао је да су мјештани успјели да након 26 година обнове мост уз великодушну помоћ, прије свега општине, али и других донатора- јавних и приватних предузећа.

“Максимална носивост моста је три и по тоне и биће ограничен висином да не би случајно неки велики камиони прелазили преко њега. Овај мост је конверзовао два и по километра макадамског пута који је био непроходан у јесењем и зимском периоду, а који смо сада скратили на 35 метара овог моста, што свакако значи много свима нама“, додао је Березовски.

Срећан је и Перо Зековић, који се након рата и дугогодишњег избјеглиштва скрасио на лијевој обали Ћехотине, а његова кућа је прва до моста.

Ово нам значи да народ коначно живи на асфалту. Мој син је морао да се пресели у Фочу када му је дијете пошло у школу. Прелазило се преко сајле, дјецу су носили на леђима, тако да нам је мост спас“, истакао је Зековић.

Начелник општине Фоча Радисав Машић рекао је да је вриједност бејли конструкције, коју је општина са Дрине пребацила на Ћехотину, око 200 хиљада KМ.

Мјештани су сами изградили приступне путеве и ојачали носаче, тако да ће мост добро доћи становништву на лијевој обали Ћехотине. Ово је лијепа акција, заједнички реализована и овакве примјере ми помажемо у свакој мјесној заједници“, нагласио је Машић.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име