Отворена изложба посвећена Стеву Калуђерчићу

0
735

У Матичној библиотеци Источно Сарајево данас је отворена изложба посвећена Стеву Калуђерчићу учитељу, приповиједачу, преводиоцу, културном, просвјетном и политичком раднику, који је живио са краја 19. и почетком 20. вијека.

Аутор изложбе Ивана Ерић, библиотекар у Матичној библиотеци, истакла је да је изложба “Заборављени сарајевски Срби – Стево Калуђерчић, учитељ и васпитач” само мали корак у познавању и уважавању властите прошлости и традиције, као предуслова да се поштују оно који су много учинили за српску културну историју.

Она је објаснила да је изложба подијељења у неколико тематских цјелина – обухваћена је биографија Калуђерчића, учитељски, културни и просвјетни рад, породични живот, објављени радови у “Босанској вили” и “Стражилову” и библиографија.

Калуђерчић је по много чему задужио српски народ у БиХ, а поготову Србе у Сарајеву, а циљ изложбе је да се такви знаменити људи отргну од заборава. На овај начин желимо да му се одужимо и захвалимо за све што је учинио за унапређење просвјетног и културног живота Срба на овим просторима“, истакла је Ерићева.

Она је додала да се на овај начин желе подстаћи културни и просвјетни радници да истражују о педагошком раду и животу Стеве Калуђерчића и других сарајевских Срба, који су неправедно запостављени и заборављени.

Професор Павле Калуђерчић, унук Стеве Калуђерчића, подсјетио је да је његов дједа дошао у Босну јула 1883. године, када је добио посао учитеља у основној школи у Сарајеву.

Био је члан већине оновремених просвјетних, хуманих и културних друштава. Памтимо га и као једног од учитеља заслужних за покретање популарног књижевног листа `Босанска вила`“, рекао је Павле Калуђерчић.

Он је подсјетио да је његов есеј под насловом “Сјећања на људе и догађаје” хроника једне сарајевске породице, коју је основао Стево Калуђерчић, те изразио наду да ће ова изложба бити организована и у другим културним центрима.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име