Ова етерична уља побјеђују грип и прехладу

0
190

Безвољност, умор, зимогрожљивост, кијавица, зачепљеност горњих дисајних путева, болови у грлу, повишена тјелесна температура су најчешћи симптоми који прате прехладу. Болест је у ово вријеме године на врхунцу! Ако је температура виша од 38 степени и праћена је дрхтавицом и боловима у мишићима или снажним умором, велика је вјероватноћа да се ради о грипу.

Људи користе бројне лијекове који заједно у комбинацији штете организму, али природа нам може помоћи, само је важно да погледамо што нам то нуди. Етеричним уљима можете да се сачувате од болести. Ова уља су право рјешење за поједине болести:

Ravensara aromatica (Cinnamomum camphora L)

Ravensara је једно од најчаробнијих етеричних уља што се тиче вирусних инфекција. Одлична је како превентивно за дезинфекцију ваздуха и подизање имунитета, тако и за олакшавање симптома код већ развијене болести. Ово уље је добро за грип јер својим аналгетским својствима смањује бол у мишићима и зглобовима, лагано хлади и даје осјећај олакшања. Подиже опшу физичку кондицију, олакшава искашљавање. Ravensara се може користити за освјежавање простора, инхалацију, локално утрљавање. Добро је и за дјецу.

Eukaliptus radiata

Ово уље има јако изражено антиинфективно, антибактеријско и антивирусно дејство. Веома је корисно за третирање свих врста упала горњих дисајних путева, уз то може да разбистри и буди. Ово је знатно блаже уље од еукалиптуса глобулуса па га могу употребљавати и дјеца. Користимо га у распршивачу, инхалацијама и дермално.

Ruzmarin cineol (Rosmarinus officinalis L kemotip 1,8 cinelo)

Ово етерично уље је јак експекторанс и подстиче разређивање секрета, изврсно дјелује против патогених бактерија из рода Staphylococcus, Streptococcus, Escherichiaи гљивица. Користи се у распршивачу, инхалацијски и дермално.

Лимун (Citrus limonum)

Ово етерично уље је веома добар антисептик, врло је дјелотворан против Staphylococcusa и Streptococcusa, а само неколико капи етеричног уља у распршивачу ће већ након 5 минута уништити до 70 одсто вируса у ваздуху! Посебно је погодан код вирусних инфекција код дјеце и то инхалацијски. Јак је имуностимулатор. Може да се користи орално у облику мелата (у комбинацији са равенсаром је одлично средство за јачање имунитета), инхалацијски, дермално.

Чајевац (Melaluca altenifolia)

Дјелује снажно против свих врста патогених гљивица, вируса и бактерија. Препоручује се код свих дисајних инфекција без обзира на узрок. Снажно дјелује на имунолошки систем и одличан је за дезинфекцију.

Niauli kemotip cineol (Melaleuca quinquenervia)

Ниаули је етерично уље извандрених антибактеријских, антивирусних и антигљивичних својстава. Подстиче искашљавање, користи се у превентивне сврхе и одличан је за спречавање развијања болести и снажно дезинфикује ваздух.

Mirta 1.8 cinelo (Myrtus commnis kt 1.8 cinelo)

Мирта је веома снажан експекторанс (лијек за избацивање секрета из плућа), а уз то спречава појачано лучење секрета. Због благог дјеловања погодна је за третирање дисајних проблема код мале дјеце.

Eukaliptus globulus (Eucalyptus globulus)

Препоручљив је за све врсте дисајних инфекција праћених кашљем јер има јако експекторансно дјеловање, разграђује секрет и олакшава искашљавање. Може да се користи инхалацијски, за дезинфекцију и освежавање простора или дермално.

Препорука за инхалације етеричним уљима

У врућу воду капнути двије капи етеричног уља, инхалирати се минут до два, након тога додати поново једну до двије капи етеричног уља и опет се инхалирати. Свеукупно се дода пет до 15 капи, у зависности од врсте уља и старости особе које се инхалира. Инхалције не би требало да трају дуже од 10 минута и могу да се понављају три пута на дан, савјетује портал 24sata.hr. Код астме се инхалације не раде, без обзира на узрок.

 

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име