Овај вирус највише вреба на љетовању

1
447

Норовируси су група веома заразних вируса који изазивају стомачне проблеме и са којима се можете суочити у свим дијеловима свијета, а честа су појава на одмору.

Епидемије су посебно честе на великим крузерима, на којима се у ограниченом простору налази и по неколико хиљада путника и зараза може веома брзо да се рашири. Неријетко се јављају и у хотелима, а довољно је само неколико дана да „девастирају“ неко мање туристичко мјесто.

Вирус се брзо шири, а можете га добити у директном контакту са обољелом особом, конзумирајући контаминирану храну и воду, као и додиривањем контаминираних површина (тањири, есцајг).

Период инкубације је кратак, између 12 и 48 сати. Симптоми као што су повраћање, дијареја, болови у стомаку, слабост и блага температура се веома брзо развијају и могу да трају 2-3 дана. Најтежа компликација је дехидратација, коју изазивају повраћање и дијареја, и која може бити блага, али у тежим случајевима, посебно када се ради о малој дјеци или старијим особама, може доћи и до тежих облика дехидратације који захтијевају хоспитализацију.

Не постоји вакцина против норовируса, нити се преписује нека посебна терапија. Изручито се не препоручује коришћење антибиотика на своју руку, будући да се ради о вирусној, а не бактеријској инфекцији. Најважније је одржавати организам хидрираним како не би дошло до дехидратације, пити доста воде, инстант супе, течности са електролитима и избјегавати тешку храну. Препоручује се одмор и лежање, као и избегавање контакта са другима. Особе обољеле од норовируса могу бити заразне и три дана након престанка тегоба.

Хигијена је кључна за спречавање ширења норовируса. То подразумијева редовно темељно прање руку сапуном, посебно након коришћења толета, прије јела и након коришћења потецијално контаминираних површина. У хотелима треба избјегавати додиривање квака, ручки, дугмића за лифт, славина, као и гелендера на степеништима, као и купање у базенима.

Избјегавајте свјеже неољуштено воће, салате од свјежег лиснатог поврћа, али и остриге. Уколико сте болесни, не припремајте храну за друге. Приликом припреме хране, добро оперите и термички обрадите састојке, ољуштите свјеже воће и прије припреме такође добро оперите руке.

У путној апотеци требало би да имате средство за спуштање температуре, пробиотике који ће помоћи у што бржем регулисању пробаве током опоравка и раствор са електролитима који спречава дехидратацију организма.

За случај да ипак дође до компликација, као што је озбиљнија дехидратација која захтијева љекарску помоћ, свакако би требало да имате уплаћено путно осигурање, савјетује “Травел“ магазин.

1 коментар

  1. Ни након једног купања у Црној Гори ме не мимоиђе, макар један снажан пролив(како је било ове године, и то један, на сву срећу).

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име