Овас благотворан попут мајчиног млијека

0
200
Фото: Независне

О љековитим својствима зоби је писао још Хипократ, који је препоручивао овсени чај као лијек против многих болести. Али древни Грци су ипак сматрали ову биљку коровом и сточном храном.

У сјеверној Европи овас је, напротив, био веома цијењен. Скандинавци су говорили: “Зоб и харинга су храна богова”. Исто мишљење су имали и Шкоти, који су од зоби правили чувену кашу. Њихове комшије Енглези су у почетку исмијавали овај обичај.

У народној медицини овас су обично користили за лијечење стомачних тегоба. Осим тога, одвар од зрна и брашна зоби су давали бебама у случају ако мајка није имала довољно млијека. Савремена истраживања су потврдила да овас има у свом саставу већину микроелемената и витамина које садржи мајчино млијеко.

Сва љековита својства

Овас у зрну има у свом саставу пуно бјеланчевина, аминокиселина, етеричних уља, витамина А, С, В и К, цинка, калијума, магнезијума, гвожђа, хрома, фосфора, флора и јода. Осим тога, он садржи амиде антранилове киселине, који спречавају развој малигних ћелија у дебелом цријеву. Полифеноли, који се такође налазе у зоби, благотворно утичу на рад јетре и подстомачне жлијезде, а тиреостатин – на функционисање штитне жлијезде. Овас стимулише метаболизам, побољшава пробаву, избацује из организма токсине и дјелује као благи диуретик.

У народној медицини овас се користи у лијечењу болести желучно-цријевног тракта, гастритиса, панкреатитиса, холециститиса, анемије, шећерне болести, астме, екцеме, обољења бубрега и зглобова. Осим тога, одвар од зоби је ефикасно природно средство које помаже пушачима да оставе цигарете.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име