Пала продаја аутомобила у ЕУ: Британија повукла ручну

0
707

Пад регистрација у априлу, први у једном мјесецу ове године, свео је четворомјесечни раст продаје на 4,5 одсто, на 5,49 милиона аутомобила.

Продаја аутомобила у Европи пала је за 6,8 одсто у априлу за шта се одговорност приписује осипању тражње за “Фолксвагеновим” возилима, мањем броју трговачких дана усљед Ускрса и двоцифреном паду продаје возила у Британији, показали су подаци ове индустријске гране недавно објављени.

Прошлог мјесеца регистровано је 1,23 милиона аутомобила у Европској унији и у земљама Европског удружења за слободну трговину (ЕФТА) у односу на 1,32 милиона у истом мјесецу лане, саопштила је Европска асоцијација произвођача аутомобила (АЦЕА) из Брисела, преноси агенција Ројтерс.

Пад регистрација у априлу, први у једном мјесецу ове године, свео је четворомјесечни раст продаје на 4,5 одсто, на 5,49 милиона аутомобила, наводи се у саопштењу АЦЕА. Ове године Ускрс је пао у априлу, што је за посљедицу имало ниже показатеље продаје у поређењу с прошлом годином, објашњавају из те асоцијације.

Број регистрованих возила VW, најпродаваније марке аутомобила у Европи, у априлу се срозао за 14 одсто, док је “Рено”, следећи најпродаванији европски бренд, забиљежио пад продаје од 3,3 одсто, показује статистика. Продаја возила “Воксхола” и “Опела” спустила се за 13,1 одсто.

Готово сви аутомобилски брендови регистровали су мању продају, са изузетком “Тојоте”, чија се продаја повећала за 5,4 одсто, а раст је забиљежила и јужнокорејска “Кија” за 8,1 одсто.

Главни разлог сплашњавања продаје у Европи је тај што су два највећа тржишта у региону, Њемачка и Уједињено Краљевство, забиљежили пад од 8,0 одсто, односно 19,8 одсто, респективно, показују подаци АЦЕА.

Од великих тржишта, једино је Шпанија имала пораст продаје од 1,1 одсто, док су Француска и Италија регистровале смањење за 6,0, односно 4,6 одсто, респективно, показују подаци засновани на националним статистикама о регистрацији нових возила, који су објављени почетком овог мјесеца.

АЦЕА је навела у саопштењу да је само у Европској унији продаја аутомобила пала за 6,6 одсто у априлу, додаје Ројтерс.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име