Пале: Неусклађеност понуде и потражње узрок незапослености младих

0
271

Неусклађеност понуде и потражње представља једно од највећих ограничења за раст и запошљавање, указано је током састанка представника Завод за запошљавање Републике Српске и Европске тренинг фондације /ЕТФ/.

На састанку је констатовано да би информације о трендовима на тржишту рада и потребама за вјештинама помогле властима и другим заинтересованим странама да дефинишу политике усмјерене на запошљавање, обуку и развој вјештина.

“Ове информације би представљале и основне смјернице за младе и активне тражиоце запослења приликом одлучивања о избору занимања и каријере“, саопштено је из Завода за запошљавање након састанка делегације Завода, коју је предводио замјеник директора Гордан Латиновић, са представником ЕТФ-а Кристином Мерејта, стручњаком за тржиште рада.

На састанку, чији је циљ био финализација извјештаја о анкетама послодаваца и анализа тржишта рада, разговарано је и о приједлозима за унапређење, укључујући могућности подршке од ЕТФ-а и других организација, као што су ИПА/ЕУ фондови, ради прилагођавања и проширивања праксе анкетирања послодаваца и омогућавања што боље анализе тржишта рада.

Европска тренинг фондација је, у сарадњи са институцијама тржишта рада БиХ, у прошлој и у овој години омогућила ревизију инструмената и пракси за испитивање потреба тржишта рада и послодаваца, а прелиминарни налази и препоруке односе се на идентификацију могућности за побољшање методологије анкетирања послодаваца које спроводе јавне службе запошљавања у БиХ, те проналажење могућности комбиновања резултата анкете послодаваца са другим изворима података, ради постизања потпуне слике о тржишту рада и потребним вјештинама.

Препоруке се односе и на предлагање сета препорука у вези са анализом тржишта рада да би потребе тржишта рада биле у потпуности сагледане и обезбијеђене значајне и поуздане информације за политике усклађивања вјештина и потреба тржишта рада.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име