“Паметне клупе” и лађе у Требињу: Прекогранична сарадња БиХ и Црне Горе

0
888

Требиње је добило прве “паметне клупе” на соларну енергију на којима грађани и туристи имају бесплатан бежични интернет, могу пунити телефоне и друге мобилне апарате, а добијаће и податке о температури, влажности и загађености ваздуха као и јачини буке.

Kлупа је постављена у градском парку, испред зграде Kултурног центра на коју је недавно постављен и LCD екран. Све је урађено у оквиру пројекта “Живот на граници БиХ и Црне Горе, старе стазе безвременог насљеђа и традиције”, који се проводи у граничним подручјима БиХ и Црне Горе.

Друга “паметна клупа” је уз ријеку Требишњицу, гдје се приводи крају адаптација старе марине уз зидине Старог града. Раније је обновљен дио зидина уз марину, а урађени су и чамци по узору на требињску лађу.

Према ријечима Миљана Вуковића, координатора пројекта, у току је чишћење прилаза од источне капије Старог града до старог дока, гдје ће ускоро бити поринуто десет лађа, које су урађене у требињској столарској радионици.

Ради се о препознатљивој требињској лађи која је некада пловила Требишњицом, што ће бити нови садржај за туристе, али и за Требињце. Биће постављена нова расвјета и алке за везивања чамаца – објашњава он.

Ово је једна о активности која се реализује у склопу пројекта прекограничне сарадња БиХ и Црне Горе, а након ове фазе почеће мапирање културноисторијских споменика у Требињу, Билећи, Никшићу и Плужинама, како би се уз помоћ апликација и кодова туристи усмјеравали на та мјеста.

Сличан посао ради се и у Црној Гори, па ће у Никшићу бити обновљено пристаниште на реци Зети и направљени десет чамаца по узору на некадашње “зетске лађе”, док је LCD  екран постављен и на Центар за културу у Плужинама.

Укупна вриједност пројекта, чија је реализација почела у јануару ове године и траје до пролећа 2019. године је око 332.000 евра, од чега Европска унија финансира 85 одсто новца, а остатак ће обезбиједити Град Требиње, требињски Kулутну центар и Центар за културу Плужине.

Kординатор пројекта је Kултурни центар Требиње, уз партнерство Града Требиња и удружења грађања, док у Црној Гори пројекат проводи Центар за културу Плужине уз подршку удружења грађана и невладиних организација.

Циљ оваквих пројеката прекограничне сарадње је унапређење  културних и природних добара. Њихово препознавање као важног туристичког ресурса како би гранична подручја била привлачнија за посетициоце, али и за живот.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име