Парастос за 4.500 погинулих и несталих Сарајевско-романијске регије

0
201

Полагањем вијенаца на Војничком спомен-гробљу “Мали Зејтинлик” на Сокоцу и служењем парастоса у Манастиру Светог великомученика Георгија на Равној Романији у знак сјећања на 4.500 погинулих, заробљених и несталих са подручја Сарајевско-романијске регије данас ће бити обиљежен 15. септембар – Дан погинулих и несталих бораца и цивила Републике Српске.

На Војничком спомен-гробљу “Мали Зејтинлик” у 11.00 часова биће положени вијенци, најављено је из Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сарајево, Трново, Пале, Соколац, Рогатица и Вишеград.

У 12.00 часова биће служен парастос у Манастиру Светог великомученика Георгија на Равној Романији.

На Војничком спомен-гробљу “Мали Зејтинлик” на Сокоцу сахрањено је 985 бораца погинулих на подручју општина у околини Сарајева, које су до потписивања Дејтонског мировног споразума биле под контролом Војске Републике Српске.

На унутрашњим зидовима Манастира на Равној Романији постављене плоче на којима су исписана су имена 4.000 српских бораца, међу којима су највећим дијелом борци Војске Републике Српске, погинули у минулом рату на Сарајевско-романијској регији, имена солунских добровољаца, бораца који су се у Другом свјетском рату борили за краља и отаџбину и имена романијских хајдука.

У организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова у суботу, 15. септембра, у Бањалуци бити обиљежен Дан несталих и погинулих у одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске.

У протеклом одбрамбено-отаџбинском рату погинуло 23.184 бораца Војске Републике Српске /ВРС/, а погинуло је и нестало око 10.000 цивила.

Република Српска трага за још 1.662 нестала српска борца и цивила, док се у три спомен-костурнице у Бањалуци, Невесињу и Источном Сарајеву налази 650 ексхумираних неидентификованих посмртних остатака.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име