Патријарх Иринеј: Забранити ријалитије, уништавају породицу!

0
481

Патријарх српски Иринеј у великом божићном интервјуу говорио је нацији о кључним проблемима и изазовима са којима се Србија данас суочава и нагласио да би, по његовом мишљењу, ријалити програми требало бити забрањени! На питање који су то проблеми савременог друштва, он је одмах осуо паљубу по најгледанијим програмима у земљи.

“Тај ријалити нема смисао! Чудим се што је то уопште дозвољено! Ваљда да се покаже слобода, али није слобода бити подложен сваком злу. Заиста је чудно ко плаћа те људе који бораве у ријалитију и шта је њихов смисао. Моралне вриједности нажалост више нису на цијени, чујем неки млади свијет који се хвали својим пороцима, а некада је љепота дјевојке била у њеној честитости, у образу дјевојачком, поштењу… Нажалост, данас то нису врлине и то је оно што је проблем нашега времена. Многи народи историјиски нису пропали због сиромаштва, него због бијеса и сувише уживања, а то пријети и данашњем нараштају. Превише се гледа материјални интерес, за то се жртвују и част, и образ, и поштење. Породица нам је у врло великој кризи, а самим тим разбијено је и друштво! Такво друштво, нажалост, нема будућност”, рекао је поглавар СПЦ-а у интервјуу за ТВ „Храм“.

Коментаришући унуташњи дијалог о Косову који је покренуо предсједник Александар Вучић, патријарх српски каже да је СПЦ већ рекла своје.

“Када је ријеч о унутрашњем дијалогу, Црква се већ изјаснила. Ми не можемо замислити Србију без Косова и Метохије”, поручио је патријарх Иринеј.

Говорећи о положају Србије и односима са Истоком и Западом, он је јасно поручио да Србија не сједи на двије столице.

“И државни врх, и народ, и Црква желе мир са свима. Ми сједимо на својој столицу када је ријеч о томе да смо између Истока и Запада и са те столице знамо ко су нам пријатељи, али се трудимо да будемо добри и са другима. Доста су нас бомбардовали, доста смо ратовали”, навео је патријарх.

Када је ријеч о положају Српске православне цркве у региону, патријарх Иринеј је за црквену телевизију рекао да ту постоји доста проблема.

“Има их, али нису нерјешиви. Постоји проблем са Македонијом, незрело је што су тражили да им мајка црква буде Бугарска, а са друге стране у Хрватској се и даље дешавају немили догађаји, а Црква на то ћути”, рекао је он.

Упитан да ли је вријеме за посјету поглавара римокатоличке папе Фрања Србији, патријарх каже:

“Баш због свих односа историјиских који су и даље свјежи и блиски, сматрамо да још томе није прилика”, закључио је патријарх Иринеј.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име