Пеђа Харт и његово јато

0
523

Град Катера, кога цар Константин Порфирогенит помиње још у X вијеку у дјелу “О управљању Царством” налази се највјероватније у данашњем Источном Сарајеву, на необичном брдашцу Которац, смјештеном изнад ријеке Жељезнице. Старе Сарајлије говорили су за оне који живе у Горњем Которцу да су са Мјесеца. По некадашњем имену Которца, један музички састав у Сарајеву добио је име “Катера”.

Катеру су основали, прије двије године при Храму Св. Василија Остршког у Источном Сарајеву свештеник овог храма јереј Видак Вујадиновић – иначе професор црквене музике и мр Пеђа Харт – асистент на Музичкој академији Универзитета у Источном Сарајеву.

Чланове овог састава чине дипломирани професори музике и студенти Музичке академије.

Музички састав Катера његује и чува српску музику из свих крајева српских земаља и даје свој властити печат духовном и културном насљеђу српске заједнице у Републици Српској и Босни и Херцеговини.

Чланови „Пеђиног јата“ су осим Пеђе Харта (вокал и гитариста), такође вокали: јереј Видак Вујадиновић, Јована Бојанић, Сара Марић, Јелена Батак, Јелена Вулић и Лука Новосел – (клавијатура и хармоника).

Поред етно музике састав Катера ради и обраду духовне музике уз инструменталну пратњу и његује севдалинке, које представљају музичку традицију народа у БиХ.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име