Перуника: Поносна богиња баште

0
126

Баште и балкони у мају се претварају у праву оазу цвијећа, а један од најмириснијих међу њима свакако је перуника. У нашем подручју названа према Перуну, богу грома, а у свјетској ботаници према Ирис, старогрчкој божици дуге, неколико стотина врста перунике широм свијета познато је још од времена старог Египта, гдје је била краљевски и божански симбол.

Перуника се појављивала и касније током вијека на грбовима многих краљевских и племићких породица. Осим што у себи носе предивне легенде и изгледају као праве поносне богиње баште, перунике уједно и предивно миришу. Што је њихова боја тамнија, мирис је интензивнији па се често могу видјети окружене лептирима и пчелама. Због посебног мириса, често се користе као састојак у стварању мирисних нота парфема.

Довољна количина свјетла и ваздуха

Перунике више од свега воле сунце и проток ваздуха. Како дио ризома перунике вири из земље, мора бити изложен струјању ваздуха јер ће у супротном почети трунути. Зато је важно и да се перунике не саде преблизу једна друге. Ботаничари савјетују да се саде од три до пет комада у једној групи, с тим да коријен мора имати барем 15 цм земље испод себе за правилан раст и развој.

Храњиве твари

Иако перунике не захтијевају пуно бриге, ипак им је, као и сваком другом цвијећу, потребно пружити храњиве твари. Највише воле пХ неутрално тло. Препоручује се кориштење минералних гнојива, а свакако треба избјегавати органска. Наиме, она погодују развоју патогених микроорганизама.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име