Пет разлога да сваког дана попијете чашу расола

0
265

Иако је купус сам по себи врло здрава и храњива намирница, процесом кисељења постаје још јачи савезник у чувању нашег организма од разних здравствених проблема.

Приликом кисељења зеље из себе испушта течност, а то занемарено благо у народу је познатије под називом – расол.

Јачање имунитета

Конзумирање расола посебно се препоручује током хладнијих месеци.

Јесен и зима са собом доносе разне бактерије и вирусе који изазивају здравствене проблеме, а расол је препун хранљивих материја које јачају имунитет.

Витамин Ц, витамин Б, калцијум, магнезијум, гвожђе и цинк само су дио богатства које се крије у овој течности.

Регулисање пробаве

Имате проблема са затвором? Ријешиће их чаша расола. Добре бактерије које настају у расолу приликом ферментације уносе баланс у цревну флору и одржавају је здравом.

Олакшано мршављење

Расол је нискокалорична намирница, а истовремено садржи много влакана и витамина, те дјелује као пробиотик, због чега се показује као одличан додатак исхрани приликом дијете. Довољно је заситан да може замијенити један међуоброк, те ефикасно редукује нездраве масноће.

Ублажавање мамурлука

Ако сте случајно попили превише алкохола, све нуспојаве забавног изласка ублажићете расолом. Он ће експресно надокнадити изгубљене електролите и помоћи у хидратацији организма.

Јачање костију

Важну улогу у здрављу наших костију има витамин К2. Он активира протеине који помажу у апсорпцији калцијума, човјеку неопходног минерала који храни кости. Управо се у расолу и киселом зељу налази витамин К2.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име