Петричевић: Подстицајима у привреди до већих плата и запошљавања

0
90

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић рекао је данас да је циљ Приједлога закона о подстицајима у привреди Републике Српске стварање повољнијих услова за повећање плата запослених у реалном сектору, прилив инвестиција, те привредни раст и запошљавање.

Овим законом успоставља се оквир за додјелу подстицаја привреди, с циљем повећања конкурентности и продуктивности. Подстицаји предвиђени овим законом могу бити додијељени привредним субјектима по два основа, за повећање плате радника и за директна улагања”, рекао је Петричевић у Народној скупштини Републике Српске, образлажући наведено законско рјешење.

Он је напоменуо да је предложеним законом прописано увођење јединственог регистра подстицаја који се дођељују на републичком и локалном нивоу.

Представник Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Тривић нагласио је да је наведено законско рјешење добра помоћ послодавцима да ријеше дио проблема, што би требало да доведе до повећања плата.

Најбоље рјешење би било смањење пореза и доприноса. Вјерујем да ћемо овим законом помоћи онима који се боре да повећају плате радницима. Недостатак радне снаге је све израженији и зато мора доћи до раста плата“, рекао је Тривић.

Он сматра да, након усвјања овог закона, инспекције морају пооштрити рад.

Циљ Приједлога закона о подстицајима у привреди Републике Српске јесте обезбјеђивање услова за спровођење свеобухватне реформе пословног окружења.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име