“Пијано таленти” Млади Приједорчани освојили награде на престижном такмичењу у Милану

0
61

Ученици Музичке школе “Саво Балабан” Приједор Никола Ђоројевић из Новог Града и Филип Дукић из Приједора освојили су прву, односно трећу награду на престижном међународном такмичењу “Пијано таленти 2019” које је у Милану ове године окупило 115 такмичара из 28 земаља.

Ђоројевић и Дукић ученици су првог разреда средње музичке школе на одсјеку клавир у класи професорице Боријане Kуртовић Стеванић и заједно са њеном ученицом петог разреда ниже музичке школе Ивом Драгојевић најнаграђиванији су ученици ове школе, али и ученици који су на разним такмичењима овјенчани специјалним наградама и највишим признањима – лауреатима.

Стеванићева, магистар наука умјетности и професорица на одсјеку клавир приједорске музичке школе, изјавила је данас новинарима да је овај тројац учествовао на више међународних такмичења у Србији и Бијељини и на Републичком такмичењу музичких школа Српске гдје су остварили одличан успјех, подсјетивши да су се претходних година такмичили и у Француској и Италији и имали врхунске резултате.

– Добри су, труде се и боре – рекла је њихова професорица.

Она је навела да је у свијету одавно тренд да дјеца почињу да свирају са четири или пет година, да се Србија и Хрватска такође крећу у том правцу и да ће бити потребно и у домаћем образовном систему помјерати узраст на којем се почиње свирати јер је то сада најчешће 4. разред основне школе.

– За неколико година наша ђеца неће бити апсолутно конкурентна да се такмичимо на било којем међународном такмичењу, чак ни у региону. Још се боримо некако, али они сви крећу са четири или пет година и кад дођу до 10 година већ свашта свирају, а наша тек тада почињу – додала је Стеванићева.

Аљоша Новаковић, директор Музичке школе “Саво Балабан”, рекао је да ово троје ђеце имају огроман и незапамћен успјех што се тиче једног професора у једној школској години у овој школи будући да је ријеч о врло озбиљним и нимало безазленим такмичењима.

– Такмичење у Милану једно је од најпрестижнијих такмичења у Италији, а чим је у Италији, то важи и за Европу. То су толико озбиљне награде да сам ја као директор ове школе не само поносан него пресрећан и овом приликом им честитам и желим да се зна да је ово једно од најпрестижнијих такмичења које је дошло у нашу школу – додао је Новаковић.

Музичку школу “Саво Балабан” Приједор у овој школској години похађа 340 основаца и 40 средњошколаца.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име