Плата посланика у Парламенту 2450 КМ плус 500 КМ за трошкове рада!

0
294

Ставили смо тачку на аферу са пребацивањем пара на рачун супруге Недима Чивића, поручују из коалиције Домовина. Провели су истрагу и донијели закључке о којима не би да говоре, а паре ће кажу од сада трошити у складу са правилником.

Недим Чивић донирао је једну плату за лијечење болесног дјечака, а аферу са цурењем докумената коју је приписивао колегама из клуба, већ је заборавио. Све ће каже убудуће бити транспарентно.

“Врло мали дио тих средстава узму посланици. Ја не бјежим од тога да се јавности објелодани то колико смо укупно потрошили. То нису нека средства, заиста то је мизерно. Ми можда у години дана обзиром да је наш клуб мали можемо 400-500 марака имати за своје трошкове, али то је у години дана. С обзиром да су ево честа засједања Народне скупштине дио средстава се извуче”, рекао је Недим Чивић, посланик Клуба коалиције Домовина.

Просјечна посланичка плата је 2.450 марака плус 500 марака за трошкове рада које мора да правда шефу клуба рачунима за храну и гориво или учешће у хуманитарној акцији. Судећи по тврдњама клубова већина политичара управо се и бави хуманитарним радом, а шефица клуба ДНС-а каже да јој поред тога посланици углавном достављају рачуне за гориво и телефон.

“Као и за плаћање хотела и хране народних посланика који долазе у дане ван скупштинског засједања с једне стране а с друге стране вршећи своје посланичке обавезе. Један дио средстава пребацујемо на рачун странке”, наводи Споменка Стевановић, шеф Клуба посланика ДНС-а у Народној скупштини РС.

“Нису редовне уплате поготово како се буџет слабије пуни. У првој половини године и ми у прва три четири мјесеца углавном ништа не добијемо средстава, ал се то намири. Један дио средстава иде као уплата партији чланарина народних посланика, један дио средстава иде у различите врсте хуманитарних активности”, појашњава Мирослав Брчкало, шеф Клуба посланика ПДП-а у Народној скупштини РС.

Осим клубова хуманитарним радом баве се и самостални посланици који трошкове правдају сами себи. Тако ради и Адам Шукало иако је у клубу ПДП-а. Каже да је лакше клубовима, јер имају возача и ауто док он сам сноси трошкове рада на терену, а тако је било и док је постојала посланичка група Напредна Српска.

“Морам да напоменем да посланичке групе за разлику од посланичких клубова нема свој аутомобил за коришћење тако да за наш рад и све остало смо користили личне аутомобиле и трошкови су у том контексту ишли на трошкове горива и уплате за хуманитарне сврхе. Била је једна уплата спортском клубу која је заиста отишлча у тај спортски клуб у Градишку и није за неко прање новца и тако нешто”, наводи Адам Шукало,посланик Клуба ПДП-а у Наордној скупштини РС.

На захтјев ревизора скупштина је тачно дефинисала које трошкове посланицима плаћају грађани. У СНСД-у нису хтјели да компликују па су све сваком посланику подјелили шта му припада и на то платили обавезе. Остали шефови тврде да имају трошкове и да паре не уплаћују лично посланицима.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име