Почела омиљена планинарска акција – Зеленгорским очима у походе

0
571

Горске очи на Зеленгори и ове године привукле су љубитеље природе из разних крајева некадашње Југославије који ће до недјеље, 6. августа, учествовати у традиционалној акцији “Језера Зеленгоре”.

Планинари данас пристижу на Орловачко језеро, гдје ће бити базни камп, одакле ће обилазити врхове и језера “краљице међу планинама”.

Антонија Јевтић из Клуба планинара “Зрењанин” каже да очекује диван провод.

Уживамо у планинарењу и радо долазимо на планину, а природа је овде заиста феноменална“, рекла је Јевтићева, која се на Зеленгору упутила са још шест чланова овог клуба.

Даре Алич из Љубљане прошле године је бициклом долазио на Маглић и на језеро Доње баре на Зеленгори, а сада је пожелио да види и остала језера.

Бавио сам се некада алпинизмом, као члан Горске службе спасавања учествовао у експедицијама на Хималајима. Овдје је посебна љепота, фантастично је и сигурно нисам посљедњи пут на Зеленгори“, рекао је Алич.

Чланови Планинарског друштва “Мањача” из Бањалуке кажу да су им Зеленгора и Маглић омиљене планине и да овакве акције не пропуштају.

Зеленгора је прекрасна, има толико језера, пољана и врхова, мањих и већих, за уживање“, рекао је члан бањалучког друштва Миланко Адамовић.

Стефан Голубовић из Миљевине уз зимску опрему, али и љетну за купање у језеру, понио је и котлић.

Котлић смо понијели да не бисмо јели само суву храну, а и због дружења. Ја сам задужен за спремање хране, а помоћи ће ми и дјевојка“, рекао је Голубовић.

Организатор акције је Планинарско друштво “Зеленгора”, које је обезбиједило комби превоз са Градског трга у Фочи до Орловачког језера.

За акцију се пријавило око 50 учесника, с тим што ће бити и индивидуланих долазака из Калиновика, Гацка и других општина. Наши чланови још раније су стигли на Орловачко језеро да би све припремили за долазак гостију“, рекао је секретар фочанског друштва Дејан Лучић.

За сутра је планиран обилазак Бориловачког, Котланичког и Штиринског језера, а у недјељу, након успона на Брегоч и Угљешин врх, акција се завршава на језеру Доње Баре, гдје ће бити организован заједнички ручак са берачима боровнице.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име