Почело обиљежавање крсне славе ВРС и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука

0
1074

Светом архијерејском литургијом у манастиру Светог великомученика Георгија на Равној Романији, коју је служио епископ бихаћко-петровачки Атанасије, почело је обиљежавање Видовдана – крсне славе Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука.

У бесједи након Свете архијерејске литургије епископ Атанасије је рекао да свјетлост има најмоћнију улогу у животима Хришћана.

Врхунски учитељ свих Хришћана, па тако и нас Срба – Исус Христос, излажући своје заповјести, дао нам је и заповјест да се држимо свјетлости. Ми прихватамо Христову заповјест о свјетлости и његову намјеру да учимо, да ми наликујемо на њега, да свјетлимо као што је и он свијетлио. Исус Христос жели да свијетлимо у овом свијету пуном мрака и зла, да показујемо његову моћ и чинимо дорбра дјела“, нагласио је епископ Атанасије у обраћању вјерницима.

Светој архијерејској литургији, између осталих, присуствовали су министар безбједности у Савјету министара БиХ Драган Мектић, замјеник министра одбране БиХ Борис Јеринић, те делегације Народне скупштине Републике Српске и града Источно Сарајево.

Након литургије биће служен и парастос за све погинуле српске борце од Косовске битке до данас.

На Равној Романији данас се одржава централна прослава Видовдана, крсне славе Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука.

У 12.00 часова предвиђен је славски обред којем ће присуствовати и предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић и министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Миленко Савановић.

Након тог чина услиједиће свечаност у порти овог храма.

Војска Републике Српске формирана је 12. маја 1992. године одлуком Народне скупштине Српске Републике БиХ у Бањалуци. Интегрисана је у Оружане снаге БиХ као Трећи пук.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име