Почело уређење трим-стазе на Голом Корану

1
327
Фото: palelive.com

У оквиру пројекта “Ја сам дијете ове планете”, почело је уређење трим-стазе Голи Коран-Пале дужине 2,5 километра и успостављање учионица у природи, изјавио је предсједник Планинарско-еколошког друштва “Романија” са Пала Радоје Војводић.

Пројекат финансира ЕУ са 10.000 КМ, а спроводи Развојни програм УН.

Војводић је навео да ће пројектом бити обухваћено 800 основаца од првог до петог разреда из четири школе са подручја општине Пале.

“Циљ је развијање еколошке свијести и заштита животне средине, тако да ће бити организовано 15 радионица на отвореном. Уређене учионице у природи моћи ће да користе школе у складу са својим потребама, као и све заинтересоване организације и грађани Пала”, рекао је Војводић на конференцији за новинаре на Палама.

Он је истакао да су боравак на чистом ваздуху, учење у природи, спорт и рекреација корисни за здраво одрастање дјеце, а имајући у виду стање у области животне средине неопходно је радити на унапређењу еколошке свијести од најранијег доба.

Према његовим ријечима, за 10 дана се очекује завршетак трим-стазе, а формиране су и еко-патроле које чине млади планинари, еколози који ће пратити и извјештавати о стању животне средине на Палама и у околини.

“Палама је потребно излетиште гдје људи могу шетати, џогирати, возити бицикл, удисати свјеж ваздух, а управо то је Голи Коран. Апелујем да сви грађани чувају животну средину и стазе које ће бити направљене у оквиру пројекта”, нагласио је Војводић.

Координатор Регионалног програма локалне демократије на Балкану /РеЛОаД/ за општину Пале Дубравка Боровчанин каже да су Развојни програм УН и ЕУ препознали и уврстили општину Пале међу 21 општином из БиХ са којима раде пројекте с циљем јачања партнерства између локалних власти и цивилног друштва.

Она истиче да је пројекат “Ја сам дијете ове планете” један од три пројекта које општина Пале реализује у сарадњи са Развојним програмом УН, а који финансира ЕУ.

“Наш стратешки интерес је туризам. Подржавамо активности свих удружења и друштава чији је циљ едукација, подизање еколошке свијести и мотивисање грађана да се активно укључе у очување онога што нам је природа на овом терену несебично дала”, рекла је Боровчанинова.

Партнер у пројекту и предсједник Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета” Пале Александра Срдановић сматра да дјецу треба учити културном опхођењу, али и подизати њихову свијест о очувању животне средине.

“Зато подржавамо рад планинарско-еколошког друштва. Ученици који су чланови `Просвјете` чланови су и еколошке секције, тако да је природно да сви заједно радимо на одговорности према нашој природи”, навела је Срдановићева.

У оквиру Регионалног програма локалне демократије на Балкану, на подручју општине Пале одобрени су и пројекти Удружења за помоћ и развој “Хајде” под називом “Спорт арт Пале” и Удружења за помоћ дјеци и омладини са посебним потребама “Сунце” под називом “Дневни боравак `Сунце`”.

1 коментар

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име