Под минама око 57.000 хектара шума

0
229

Влада Републике Српске задужила је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде и “Шуме Републике Српске” да обезбиједе набавку машине и опреме за деминирање шума и шумског земљишта.

Портпарол Министарства Александар Мацановић изјавио је да је оправдана набавка машине и опреме за деминирање, укупне процјењене вриједности око 452.000 КМ, наводећи да се око 57.500 хектара шума и шумског земљишта у Српској воде као површине под минама, што је велики проблем за одрживо газдовање и управљање шумама.

“Миниране површине идентификоване су на 19 од 26 шумскопривредних подручја Српске. Највеће површине под минама воде се у шумским газдинствима: `Зеленгора` у Калиновику (8.555 хектара), `Вучевица` у Чајничу (8.045 хектара), `Сјемећ` у Рогатици (7.137 хектара), `Височник` у Хан Пијеску (5.271 хектар), те `Трескавица` у Трнову (4.171 хектар), прецизирао је Мацановић.

Он је напоменуо да се у појединим шумским газдинствима под минама налазе мале површине чијим деминирањем би био могућ приступ цијелим сливовима и комплексима шума и укључивање у редовно газдовање, као и приступ великој количини сјечиве дрвне масе која недостаје домаћим дрвопрерађивачима.

“Очување стабилности и унапређење шумских екосистема, заштита биолошке разноликости и строго поштивање принципа одрживог газдовања и управљања шумама и шумским земљиштем, захтијева од свих заинтересованих страна у Српској спровођење активности на уклањању мина и минско-експлозивних средстава”, навео је Мацановић.

У информацији Министарства о површинама шума и шумског земљишта под минско-експлозивним средствима из протеклог рата наводи се да је укључивање минираних подручја у редовно газдовање један од стратешких циљева дефинисан Стратегијом развоја шумарства Републике Српске.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име