Погледајте истраживачку акцију Журнала: За 17 дана стекли смо диплому средње медицинске школе

0
665

Без присуства иједном часу, за свега седамнаест дана, у празничном периоду, новинарка Журнала завршила је средњу медицинску школу. Врлодобрим успјехом. Документе је предала 20. децембра 2018. године. Овјерену диплому, свједочанства за сва четири разреда средње школе добила је 3. јануара ове године. На своје име и презиме.

На дипломи Медицинске техничке школе из Санског Моста пише да је ученица Азра Омеровић уписала “преквалификацију” 22. 11. 2016. године, те да је успјешно окончала школовање 15. 11. 2018. године, односно мјесец дана прије него је и предала “потребну документацију”. У свједочанствима пише да је успјешно полагала анатомију и физиологију, хигијену са здравственом заштитом, микробиологију, медицинску психологију, заразне болести, патологију, хирургију, фармакологију, те да је, притоме, “одрадила” и практичну наставу.

Прича започиње средином децембра. Журнал је добио у посјед документацију полицијских и правосудних агенција у којима је наведено како се на подручју ФБиХ продају дипломе средњих школа, те како је, мање-више, све у директној вези са Центром за образовање из Широког Бријега, иза којег стоје бизнисмени блиски ХДЗ-у БиХ. У документацији коју посједујемо наведено је да су новцем из Широког осниване средњошколске и високообразовне институције широм Федерације, те да се у тим  установама издају сумњиве дипломе. Наведена су имена посредника који су дјеловали у одређеним градовима и који су за новац набављали тражене дипломе. За сарајевску регију био је задужен Сенад Пехливановић из Фојнице.

ПРВИ САСТАНАК

Кратки телефонски разговор и први састанак у Сарајеву.

За преквалификацију, рећи ће нам у школи, потребна је најмање година дана. Пехливановићу треба много мање. Само је битно обезбиједити 2500 марака које би он “предао директорима и осталима”. Иако сумњичав на првом састанку, Пехливановић 20. децембра пристаје да најкасније до 15. јануара колегици Азри Омеровић на њено име и презиме прибави диплому средње медицинске школе. С обзиром на то да смо одбили дати новац унапријед, Пехливановић је казао да ће “морати тражити алтернативна рјешења”, те да овај пут неће ићи преко Широког Бријега.   На истом састанку, колегици је дао “специјални број телефона”, који користи за договоре око диплома. Листинзи, који су у посједу Журнала, доказују да је с тог броја искључиво контактирао Центар за образовање из Широког Бријега.

Све готово”, писало је у поруци коју је Пехливановић послао 2. јануара ове године у 14. 46 на број који је, за потребе овог истраживања, користила екипа Журнала.

ПРИМОПРЕДАЈА

Примопредаја је заказана за 3. јануар. Пехливановић се на заказаном мјесту појавио са свједочанствима и дипломом о завршеној средњој Медицинско техничкој школи из Санског Моста. Овјерену, са воденим жигом и читким потписима, са оцјенама из предмета које ученица Азра Омеровић никад није ни слушала.

На дипломи пише да је Медицинска техничка школа у саставу ПУ Центра за образовање одраслих Мултилингуа из Санског Моста. Формални оснивач школе у Санском Мосту је Маида Цепић-Хабибовић. Њен супруг Шемсудин Хабибовић је прокуриста без ограничења. Он је потписник дипломе издате на име Азра Омеровић. Маида Цепић Хабибовић је, поред овога, директорица и Јавне установе Мјешовита средња школа Сански Мост. Њен супруг и потписник дипломе, Шемсудин Хабибовић је одборник у Општинском вијећу Сански Мост. Тренутно је кадар А-СДА.

Овај Центар протеклих је година искључиво пословао са Министарством унутрашњих послова Унско-санског кантона. Радили су преводе казнених листова са холандског и словенског језика. На службеној страници Медицинске школе пише да врше образовање одраслих у области медицинске струке.

“Искусни и стручни предавачи (доктори специјалисти), плаћена пракса у Њемачкој, плаћени путни трошкови, писмо препоруке, признати сати стажирања у Њемачкој”, наведно је у понуди Медицинске школе Сански Мост.

На страници је наведено да полазници ове школе стичу право на приправнички стаж, те полагање државног испита. Нуде се занимања медицинске сестре и његоватељице.

УГЛЕДНА ДИПЛОМА

“Наше дипломе и увјерења о стручној оспособљености су признати како у БиХ, тако и у земљама Европске уније”, пише на страници Центра за образовање одраслих из Санског Моста.

Управо ту, диплому признату у БиХ и ЕУ, новинарка Журнала стекла је за 17 дана. Без присуства настави.

Сва документација на основу које је наша екипа започела истраживање, била је на располагању Тужилаштву БиХ. Они, међутим, нису жељели водити истрагу. Све детаље о умијешаности државног тужилаштва у овај случај доносимо у наредним тексту који ћемо објавити у суботу, 5. јануара.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име