Погледајте како су Југословени изгледали у очима Американаца 1986. године

2
1078

Још 1965. магазин „Тајм” је описао Југославију као земљу Маркса, али пола Карла, пола Гручо Маркса, јер се у нашем социјализму пила кока-кола, гледали су се холивудски филмови, слушали џез и рокенрол, а на малим екранима се приказивале серије „Дуго топло љето” и „Градић Пејтон”.

Америчка телевизијска мрежа CBS, односно ТВ станица из њене филијале у Лос Анђелесу, Калифорнија, снимила је 1986. један занимљив туристички документарац. Он приказује прекрасну земљу, туристичке атракције те лежеран и богат животни стил оних који живе у Југославији. Водитељ овог програма је била америчка глумица Мелоди Роџерс, а Југославија је била само једна од многих земаља које су представљене на овој америчкој телевизији 1980-их.

О овој чудесној земљи која је разбила њене предрасуде, Мелоди је између осталог рекла како “Има ривијеру као Француска, коцкарнице Монте Карла, острва као Грчка, крајолике као у Великој Британији и Алпе као Швајцарска. При том се у овој земљи може вечерати уз врхунско вино за само пет долара по особи.”

Занимљиво је напоменути да на крају емисије, она сумира своје осјећаје о томе што је путујући кроз Југославију видјела наводећи да је то била једна од најљепших земаља које су она и њезина екипа икада посетили. Њеним ријечима речено, “Ово је спектакуларно!

Још једна занимљива ствар коју је водитељица напоменула је и њен својеврстан коментар југословенског социјализма. Док се је пењала степеницама једног замка у Опатији она је рекла: “Дуж цијеле југословенске ривијере постоје ови прекрасни замкови које су некада користили краљеви и краљице, племство Југославије. Па, пошто више нема племства, они су сада лијепи, необични хотели које користе људи попут вас и мене.”

Погледајте и цијели документарац:

2 коментара

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име