Појачане су безбједносне мјере: Стиже око 15.000 незадовољних пензионера

0
390

Испред зграде Владе Федерације БиХ /ФБиХ/ за данас је најављено окупљање око 15.000 пензионера из свих кантона ФБиХ, који ће захтијевати од власти да се након 20 година коначно ријеше њихови егзистенцијални проблеми.

Један од главних разлога незадовољства пензионера је недоношење закона о пензијском и инвалидском осигурању, којим би били регулисани начин и могућност повећања пензија.

Савез удружења пензионера ФБиХ припремио је захтјеве које ће предати Влади ФБиХ и Парламенту ФБиХ, преносе федерални медији.

Од Парламента ФБиХ траже да усвоји закон о пензијском и инвалидском осигурању, организује Федерални завод ПИО, те да удружења пензионера ослободи плаћања пореза.

Од Владе ФБиХ тражи се формирање фонда, да што прије пошаље закон у Парламент ФБиХ у који ће бити уграђени њихови захтјеви, те повећање пензија за десет одсто онима који су отишли у пензију до 1998. године.

Пензионери у ФБиХ су посљедње повећање пензија добили 2014. године када су пензије повећане за 10 одсто, а у међувремену су порасли трошкови живота.

У ФБиХ има 410.000 пензионера, а 66 одсто живи од минималне пензије од 320 КМ, док је просјечна пензија у ФБиХ у септембру била 371 КМ.

Око зграде Владе, уочи доласка пензионера, појачане су безбједносне мјере. Протести су најављени за 11.00 часова.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име