Полицајци из Фоче и хуманитарац из Бањалуке међу лауреатима

0
162

Припадницима Полицијске управе Фоча Ђорђу Елеку и Немањи Тривуну, те предсједнику хуманитарне организације “Баштионик” из Бањалуке Предрагу Адамовићу данас су у Београду уручене специјалне плакете за најплеменитији подвиг у 2018. години, у традиционалној акцији листа “Вечерње новости”.

Елек и Тривун су ово признање добили јер су спасили двојицу дјечака који су, док су пецали рибу испод моста на Дрини, након наглог пораста нивоа воде, остали заробљени на бетонском постољу једног од стубова моста.

Они су изразили задовољство што се налазе међу добитницима овог престижног признања, истичући да су само урадили оно што је дужност и обавеза сваког полицајца.

Елек је рекао новинарима да му је част што учествује на данашњој церемонији уручења признања за најплеменитији подвиг, као и што је заједно са колегом успио да помогне двојици дјечака у тој опасној ситуацији.

Подсјећајући на тај догађај, он је рекао да је са Тривуном успио брзо да пронађе гумени чамац, и да дођу до дјечака који су били престрашени.

“Брзо смо реаговали и то је то”, рекао је Елек који се, као и Тривун, бави рафтингом.

Тривун каже да за пет година, колико раде, ово није први пут да помажу некоме, али је први пут да се пише о њиховом подвигу.

Он је истакао да имају много колега који су више пута ризиковали животе помажући људима, али да њихови подвизи нису доспјели у јавност.

“Само смо радили оно што нам је посао и што се очекивало од нас. То је обавеза полицајаца – да помажемо људима у невољи”, рекао је Тривун.

Предраг Адамовић награђен је за континуирано организовање хуманитарних акција и на Косову и Метохији.

Адамовић је рекао да “Баштионик” од оснивања 2012. године стално организује хуманитарне акције и то, прије свега, на нивоу Бањалучке епархије, а потом и Бихаћко-петровачке и Далматинске епархије.

“Оно што се некако од оснивања наметнуло јесте наша брига и однос према Србима на Косову и Метохији”, рекао је Адамовић.

Према његовим ријечима, ово је признање “Баштионику” и Републици Српској, као и свим људима добре воље који су учествовали у хуманитарним акцијама ове организације.

У 56. акцији “Вечерњих новости”, златна плакета за појединачни најплеменитији подвиг за 2018. годину припала је припаднику МУП-а Србије Милошу Милошевићу /31/ чијом је заслугом спријечено крвопролиће у центру Ниша.

Златна плакета за дјечији најплеменитији подвиг године уручена је матуранту Економске школе у Ужицу Огњену Дамљановићу који је из набујале ријеке спасио трогодишње дијете.

Златна плакета за колективни најплеменитији подвиг припала је Јовану Мијатовићу из Банатског Деспотовца и Сави Зорићу, Ђорђу Чичулићу, Стојану Мишковићу и Дамиру Комленићу из Кикинде који су донирали кожу за тешко повријеђене раднике НИС-а.

Златна плакета која се додјељује постхумно за подвиг године припала је Милораду Јовановићу /60/ који се утопио у Дунаву код Белегиша док је спасавао унуку Александру.

Специјална плакета уручена је младом правнику из Горњег Међурова код Ниша Марку Јовановићу који је, иако и сам повријеђен, помагао путницима из аутобуса на који је налетио воз.

Учитељица Горица Димитријевић из крагујевачке Основне школе “Светозар Марковић” која је двије године добровољно путем скајпа свакодневно држала наставу Теодори Врањешевић, која се лијечила и излијечила од рака у Њемачкој, такође је добила специјалну плекту.

Ово признање припало је и Владети Зарубици, Веску Божовићу и Војину Радовићу из Подгорице који су из Мораче спасили четворочлану породицу из Новог Пазара, као и ученици другог разреда средње школе из Пожеге Наташи Младеновић која је из запаљене куће спасила полусестру Бојану /4/.

Ватрогасац из Ужица Драган Вујовић добитник је специјалне плакете јер је спасавао људе из запаљене зграде у Ужицу, иако је и сам при томе задобио опекотине, као и монаси Манастира Зочиште који опстају на Косову и Метохији.

Специјална плакета припала је и рониоцу српског поријекла Ивану Карићу који је учествовао у спасавању младих фудбалера из пећине на Тајланду, као и припаднику Војске Србије Милици Ђекић која је спасила жену из набујалог потока.

Возач градског аутобуса у Милвокију Ирена Ивић, родом из Прокупља, која је помогла трогодишњем дјечаку, такође је добитник специјалне плакете.

О лауреатима је одлучивао жири чији је предсједник академик Матија Бећковић рекао да данас пред очима јавности излазе истински хероји човјечности и племенитости.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име