Положај жене у друштву некада и сад

1
5288

Старије жене углавном коментаришу данашње младе жене и њихов „лагодни“ начин живота, те како нова технологија чини све умјесто њих, како су јако избирљиве по питању мушкараца и како им приоритети нису јасно дефинисани. Наиме, женино мјесто је у кући, а на мужу је да се фокусира на каријеру, те да својој породици омогући што бољу егзистенцију.

Неколико деценија уназад улога жене јесте била да буде домаћица и мајка. Ријетко кад се удавала из љубави, склапала је брак јер су њени родитељи тако одлучили. Углавном, након удаје жена је живјела с мужем и цијелом његовом породицом у истој кући. Рађала је дјецу, кухала, прала, чистила и све то без приговора. Жена која се одлучила образовати и која се није удала до 25 године старости, сматрана је “старом цуром”, била је друштвени изгнаник.

Времена су се драстично промијенила, с модернизацијом свијета модернизовала се и жена. На нашим телевизијама се више не приказују жене са кецељом око струка, свезаном косом и црвеним ружем како рибају под док им се мужеви одмарају. Данас се жене углавном удају за кога желе. Жене се налазе на разним функцијама, оне су политичари, новинари, доктори, спорташи, професори. Оне и даље кухају, чисте и рађају дјецу, али по жељи. Међутим, истина је да су се и кућни послови некад обављали много другачије, те да су жене веш прале “на руке”, да су под гланцале на кољенима. Истина је да данас постоје веш-машине, машине за прање суђа, разна средства за чишћење. Али, тешко је процијенити да ли је савременој жени теже или лакше, јер са промјеном времена, промијенили су се и извори стреса.

Психолог – психотерапеут, Надежда Савјак, каже да је технолошки напредак ослободио вријеме и енергију жене, али их је она најчешће уложила у каријеру.“Фрустрације које су некад проистицале из економске зависности од мужа, сада су се трансформисале у конфликт лојалности између улоге професионалца, која одузима више од половине дана, са улогама супруге, домаћице и мајке. Срећом, олакшавајући чинилац је већа спремност многих мушкараца да се укључе у васпитање и вођење домаћинства”, каже Надежда Савјак.

Поред жонглирања каријере и породице, женама је данас теже бити родитељ. Многи старији људи кажу да је проблем у томе што жена не зна сортитати своје приоритете. Међутим, психолог Савјак каже да је друштво некад било предвидљивије и сигурније, вриједносни системи су били јаснији, те социјалне разлике мање и изазови нешто блажи.

“Данашња ситуација у којој доминира принцип социјалног дарвинизма, са нејасним или инверзним вриједносним системом, компликује васпитни процес и оставља родитеље несигурним. Да ли васпитати дијете у складу са хуманистичким вриједностима или га усмјеравати да се адаптира на социјалну утакмицу у којој доминирају материјалне вриједности? Да ли га учити толеранцији или борилачким вјештинама како би се одбранио од насиља?”, појаснила је Надежда Савјак.

Многи родитељи због незнања, несигурности, незапослености или презапослености нису ауторитети. Према ријечима психолога Савјак, дјеца имају све више права, а све мање одговорности. Данас се одрасли и дјеца плаше будућности, јер она постаје пријетња, а не обећање. Што се тиче женске еманципације, може се рећи да жене данас имају много више слободе. Међутим, на нашим просторима још увијек влада нека врста патријархалности. Жена у неким случајевима још увијек “служи” мужа и породицу, заробљена је у приватности свог дома. Али и жене које нису под притиском мужа су потиснуте у економској сфери, те им је теже наћи посао и у неким случајевима су слабије плаћене.

Што се тиче физичког изгледа, жене су много свјесније своје спољашности, оне су у прилици да воде рачуна о свом физичком изгледу. А што се тиче сексуалности, жена данас има много више слободе на том подручју и мање је осуђивана од стране околине. У закључку може се рећи да се друштво данас много разликује од неколико деценија уназад, те да су се женине одговорности промијениле у складу са временом. Данас су неке жене принуђене да се запосле, јер мужева плата у већини случајева није довољна за одгој дјеце и за покриће кућних трошкова.

Дакле, данас је немогуће оцијенити колико је жена успјешна мајка или домаћица, на основу модела од прије 40 и више година. У сваком случају, она је данас много више него машина за рађање.

1 коментар

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име