Помоћ Епархији захумско – херцеговачкој и у наредном периоду

0
98

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас у Требињу да ће Влада Српске и у наредном периоду подржати све активности Епархије захумско-херцеговачке и приморске, првенствено завршетак Саборног храма у Мостару и изградњу духовног центра у селу Мркоњићи.

Вишковић је, након састанка са владиком захумско-херцеговачким и приморским Димитријем, истакао да Влада Републике Српске неће дозволити да се зауставе радови на храму у Мостару, наводећи да Влада Федерације БиХ /ФБиХ/ и међународна заједница нису нашли за сходно да помогну обнову овог значајног објекта Српске православне цркве.

“Морао сам заједно са владиком Димитријем да констатујем да Влада ФБиХ и цијели међународни свијет, који пуним устима прича о демократији, суживоту и једнаким правима, не рачунајући Шпанију, није помогао изградњу ове цркве”, навео је Вишковић.

Он је рекао да ће у разговорима са представницима Владе Србије видјети да и она помогне завршетак радова, али и будући Савјет министара и Влада ФБиХ.

“Видјећемо и да ‘Шуме Српске’ донирају грађу која је неопходна да се храм заврши”, навео је Вишковић.

Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије изразио је захвалност премијеру Вишковићу због посјете Требињу и Херцеговини, наводећи да је Влада Републике Српске увијек имала разумијевања за све потребе Епархије на чијем је челу.

“На нама је да радимо са људима, првенствено са младим људима, који су наш главни ресурс, да они буду образовани, културни, да имају и вјеру, али да развијају и интелектулане способности”, рекао је владика Димитрије.

Он је поручио да ће сви пројекти у Епархији имати смисла само ако буде имао ко да се у њима моли Богу. “Као што ће школе имати смисла ако у њима има ко да учи. То су пројекти за наше будуће генерације”, истакао је владика Димитрије.

Посјетом владици Димитрију премијер Вишковић завршио је дводневну посјету Требињу.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име