Поништити првостепену пресуду јер суд крије љекарску дијагнозу

0
235

Драган Дан Иветић, адвокат и члан тима одбране генерала Ратка Младића, изјавио је да се на списку болести од које генарал болује налази и једна озбиљна дијагноза коју су утврдили српски љекари, али је од суда означена као тајна и због тамошњих прописа одбрана не смије да је открива.

Одбрана је стога на основу тих нових података и доказа јуче у Хаг послала три поднеска у којим је затражила да се генералу Младићу поништи првостепена пресуда, јер није био способан за суђење, да се привремено пусти на болничко лијечење у Србији на четири мјесеца и да се против притворских љекара поведе истрага због опструкције и лошег лијечења.

“Српски лекари су утврдили да је кардиолошка слика много гора него што су чланови одбране на основу раније достављене документације мислили. Младић се ноћу буди због болова у грудима, а на то притворски лекари не реагују”, рекао је Иветић за “Вечерње новости”.

Он је навео да је генерал Младић два пута у децембру прошле године тражио да иде у болницу због великог бола у грудима, али је то игнорисано, а одбрани негирано да се уопште жали.

“Генерал се жали, каже да не може да спава, а лекари кажу да је у реду. Не прима лекове које би требало, али прима погрешне или оне који не делују”, упозорио је Иветић.

Он је нагласио да је утврђено да су генералу Младићу на дан пресуде давали три врсте лијекова за избацивање воде, како би му смањили притисак, али то је превелика количина од које може да застане срце, те констатује да је генералу због тога и било лоше и морао је да изађе из суднице.

“Притисак који је тада био 180 означили су као нормално стање”, рекао је Иветић.

Он је додао да је Младићу, када га је прегледао српски доктор Велибор Ристић, измјерен притисак 205 са 95 и да је доктор утврдио да има хипертензиону кризу и да мора одмах у болницу јер је то прединфарктно стање, али су се /у притвору/ расправљали са њим и прекинули посјету и преглед, а Младића оставили самог у ћелији да се смирује.

Бранилац је појаснио да је доктор Ристић на слушалицама чуо шум у категорији између три и четири на скали од шест, који тамошњи љекари нису никада раније ни евидентирали, ни лијечили.

“Немогуће је да лекар не чује такав шум и не може он одједном да се појави у тој јачини, што значи да дуже време постоји. Доктор Ристић је навео да мора хитно да буде пребачен у болницу како би му се урадили сви тестови, јер до сада у Хагу нису радили чак ни основне анализе срца”, рекао је Иветић.

Он је нагласио да, када је ријеч о неуролошкој слици, ни она није ништа боља, односно да су љекари на снимцима видјели много оштећења мозга која нису била видљива 2013. године, а који указују да је генерал Младић имао неколико можданих удара које у Хагу не признају, јер прихватају само два из ранијег периода.

“Мозак му не ради у пуном капацитету и мишљење неуролога Горице Ђокић је да генерал Младић мора да се лечи у болници”, рекао је Иветић.

Он је нагласио да је чињеница да генерал Младић не може значајно да учествује у припреми одбране.

Генералов син Дарко Младић изјавио је да је сада откривен мотив зашто српским љекарима није дозвољено да га прегледају прије пресуде. “Тада би се открило да није способан за суђења. То значи да су све време то знали, али су му ипак судили”, рекао је Дарко Младић.

Бранилац Бранко Лукић указао је да је прије посјете српских љекара договорено да им се дозволи кориштење комплетне опреме у притворској амбуланти, али да је доктор Паулус Фалке забранио да се користи амбуланта, а да је, док је преглед трајао, са стола из документације узео судско одобрење за кориштење ЕКГ и однио га, те стога ЕКГ није ни урађен.

Он је нагласио да у Хагу цијело вријеме крију и фалсификују здравствену документацију генерала Младића.

“Рецимо, тамо где се види дијагноза да је имао инфаркт, преко те речи налепили су Младићево име. Ако покушамо да скинемо, поцепаћемо, па гледамо преко светла да видимо шта је испод написано”, рекао је Лукић.

Конференција за новинаре тима одбране генерала Ратка Младића о његовом здравственом стању најављена је за данас у 12.30 часова.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име