Породицама убијених нови бол умјесто правде

1
745

Жељела сам да одем на мјесто гдје су мој син и његови другови очи затворили и душу испустили да положим цвијеће. Ово је велики бол за мене. Моје дијете није противзаконито било у Сарајеву, био је у свом родном граду, кроз сузе и јецајући говорила је Богдана Томовић.

Мајка убијеног војника ЈНА Здравка Томовића јуче је била потресена што је за разлику од претходних година годишњица страдања у Добровољачкој улици у Сарајеву обиљежена само у Миљевићима у Источном Сарајеву, а не и на мјесту злочина који се десио 3. маја 1992. године.

„Молим све институције да ово више не дозволе. Нисмо на мјесту гдје су наша дјеца и браћа побијени и ово је додатни бол који су нам нанијели. Прошла сам 200 метара од мјеста гдје ми је дијете убијено. Живим у овој држави и питам гдје је та слобода? Дјецо драга, Сарајево је и наш град – истакла је Томовићева након изласка из храма у Миљевићима, гдје је служен парастос убијенима.

Гордана Гвозденовић, чији је брат Обрад страдао у Добровољачкој, истакла је да им је речено да није безбједно да иду на мјесто злочина, али да не може да каже ко им је то рекао.

„У Сарајеву су нам обећали да ће пустити породице и преживјеле да дођу у Добровољачку. До јутрос је било неизвјесно и у задњи моменат су нам рекли немојте јер можете ризиковати живот. Ми се не плашимо, али нисмо хтјели да идемо и да стварамо поново Добровољачку. Поново су нас у Сарајеву слагали. Зашто? – истакла је Гвозденовићева и упитала шта ради Тужилаштво БиХ и шта је са тужбама породица.

На Спомен-крст на Војничком гробљу у Миљевићима уз присуство чланова породица жртава, представника власти РС, Борачке организације РС и других положено је цвијеће. Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић казао је да су ове године одлучили да обиљежавање буде само у Миљевићима због некоректног односа власти у Сарајеву, која већ годинама не дозвољава постављање спомен-обиљежја са именима страдалих у бившој Добровољачкој.

„То не значи одустајање од одавања почасти у бившој Добровољачкој улици. Једноставно нисмо жељели да и даље трпимо понижења јер нам не дозвољавају да на прави начин одамо почаст страдалима. Прошле године је цвијеће које смо оставили завршило у канти за смеће– рекао је Савановић.

Колону ЈНА у Добровољачкој улици напали су припадници Зелених беретки, Патриотске лиге, МУП-а и Територијалне одбране РБиХ док су се мирно на основу постигнутог споразума и уз гаранцију мировних снага УН повлачили из Сарајева. У нападима на ЈНА у Сарајеву убијена су 42 војника, рањен 71, а 207 је заробљено.

Зелене беретке

Некадашњи припадници Зелених беретки окупили су се јуче у бившој Добровољачкој, данас улици Хамдије Крешевљаковића како би одали почаст саборцима. Придружио им се и министар за борачка питања Кантона Сарајево Мухарем Фишо.

1 коментар

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име