Поскупљује градски превоз

0
134

Цијена појединачне карте у градском аутобуском превозу у Бањалуци од марта би могла бити виша за 0,20 КМ, а мјесечне од 1,50 до 5,50 марака, тврде у градској власти. Међутим, превозници сматрају да би поскупљење требало да износи од 12 до 13 процената, а не седам одсто како се предлаже. До овог поскупљења долази након примјене закона о акцизама.

Начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић рекао је да се још воде преговори са превозницима и да градоначелник још није дао сагласност на нови цјеновник. Међутим, он је напоменуо да су анализе градских служби показале да је поменуто поскупљење за сада једино могуће.

– Требало би да дође до поскупљења карте у аутобуском превозу, али не онолико колико су превозници тражили. Наш став је да то у просјеку треба да буде максимално седам одсто, јер је цијена енергента виша за 20 процената. Ако усагласимо став са превозницима, те цијене би требало да се примјењују од наредног мјесеца – казао је Сандић.

Додао је да ће појединачна карта, која сада кошта 1,60 КМ, највјероватније поскупјети на 1,80 марака.

– Условили смо превознике да сет од пет карата који се купује у киоску буде 7,50 КМ, па би тако једна коштала 1,50 КМ – рекао је Сандић.

Нагласио је да представници града инсистирају на томе да цијена мјесечне карте за осјетљиве категорије, породице погинулих бораца и инвалиде од прве до четврте категорије, остане 13 КМ код једног превозника.

– На групи линија код једног превозника радничка мјесечна карта кошта 39,50, а највјероватније ће бити 44 КМ. Цијена ђачке, односно студентске мјесечне карте, која сада износи 28 КМ, требало би да буде 30, док би пензионерска поскупјела са 13 на 14 марака – рекао је Сандић.

Када је у питању јединствена мјесечна карта која важи за све превознике, Сандић каже да радничка тренутно кошта 55 КМ и могла би бити око 60,50 КМ, цијена ђачке и студентске, које су сада 38,50 КМ, требало би да износи 40 КМ, док би пензионерска умјесто 20 коштала марку и по више.

С друге стране, превозници сматрају да би поскупљење требало да износи од 12 до 13 процената, а не седам одсто.

– За сада смо се сагласили да је поскупљење оправдано јер су цијене горива више. Представници града сматрају да тражимо превише, док ми мислимо да су наши захтјеви оправдани. Преговори трају, а цијене ће бити дефинисане онда када их објави Градска управа. Сада је све само нагађање – рекао је директор “Аутопревоза” Дејан Мијић.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име