Посланици добили по 10.000 марака за једну сједницу

0
261

Иако су у новом сазиву одржали свега једну сједницу, и то ону конститутивну, посланици Представничког дома парламента БиХ добили су по двије плате или по нешто више од 10.000 КМ сваки од њих.

Када је у питању рад Представничког дома парламента БиХ, за читав прошли мјесец (јануар) било је свега пет активности, и то сједнице Независног одбора, Колегијума, Одбора за жалбе, Вијећа националних мањина те Независне комисије за праћење услова боравка у заводима за извршење кривичних санкција.

У овом мјесецу у парламенту БиХ биће свега двије активности, у којима такође неће учествовати посланици Представничког дома парламента БиХ с обзиром на то да нису чланови одбора и комисије које ће засједати.

“Том нераду се може стати на крај, али проблем је што су они који на такав начин примају накнаде за рад, тачније нерад, управо они који би требало да мијењају законе који им то омогућавају и питање је да ли би они то хтјели“, рекао је за “Независне” Вехид Шехић, аналитичар и бивши члан Централне изборне комисије.

Оно што је занимљиво јесте да су и посланици претходног сазива Представничког дома парламента БиХ у посљедња три мјесеца свог мандата такође одржали само једну сједницу, међутим све вријеме редовно су примали плату.

“Они морају радити у оквиру свог мандата, а то се од њих и очекује. Радити се може уколико се жели и ништа их не спречава, па ни технички сазив Савјета министара БиХ, али је кључно питање одговорности. Сада имате парадоксалну ситуацију да они који не раде примају редовно плату, а имате огроман број оних који раде, а не примају плату”, рекао је Шехић, додајући да нема емпатије према грађанима и њиховом тешком животу.

Како ствари сада стоје, а и из незваничних разговора може се закључити да врло вјероватно ни у овом мјесецу неће бити сједница Представничког дома те да се евентуално тек у марту може очекивати. Предуслов за то је да политички лидери у БиХ договоре формирање Савјета министара БиХ и Предсједништво БиХ именује предсједавајућег Савјета министара.

Већ данас делегације ХДЗ-а и СДА ће одржати састанак на тему формирања новог Савјета министара БиХ, а у недјељу су делегације СНСД-а и ХДЗ-а такође разговарале на исту тему. Тада је истакнуто да је непходно да што прије дође до формирања власти на нивоу БиХ како би институције почеле да раде, прије свега Савјет министара и парламент БиХ, који још није у потпуности конституисан с обзиром на то да Дом народ БиХ још није попуњен делегатима из Федерације БиХ.

Иначе, једина сједница Представничког дома парламента БиХ у новом сазиву одржана је 6. децембра, када су посланици потписали изјаве и преузели четворогодишње мандате, а након тога изабрано је и руководство Представничког дома, које чине Борјана Кришто из ХДЗ-а, Денис Звиздић из СДА и Небојша Радмановић из СНСД-а. Управо ове три странке највјероватније чиниће окосницу будуће власти на нивоу БиХ.

 

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име