Послодавци ће у затвор због рада на црно

0
473

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић поручио је да ће једна од наредних мјера Владе с циљем сузбијања сиве економије и рада на црно бити кривично гоњење послодаваца код којих буду нађени непријављени радници.
Вишковић је рекао да ће то бити прописано измјенама Кривичног закона, односно да ће казна за непријављеног радника и даље остати 2.000 КМ, али ће, осим тога, против послодавца бити поднесена кривична пријава и пријетиће му затворска казна.

Премијер Српске је за “Еуроблиц” потврдио да ће једна од мјера Владе бити одређене корекције у Инспекторату Републике Српске јер инспекције не раде добро свој посао.

Он је појаснио да ће мали број инспектора добити додатна овлашћења, попут уласка у посјед без налога суда или контролисања чак и својих колега.

“Један од првих приоритета нам је да помогнемо привреди да постане конкурентна и продуктивнија како би се то онда прелило на повећање плата. То је аутоматски повезано са причом да у некој мјери зауставимо одлазак наших људи вани”, рекао је Вишковић.

Он је навео да ће се, уколико буде било раста директних пореза за неколико процената, моћи за тај проценат смањити директно оптерећење привреди.

“Ефикасност и конкурентност привреде можемо повећати и смањењем сиве зоне, нелојалне конкуренције и низом других мјера. Једна од мјера за смањивање сиве зоне јесте и мијењање законских рјешења када је ријеч о дивиденди коју одређени послодавци користе за исплату плата за рад на црно”,
истакао је Вишковић.

Он је рекао да реформа јавног сектора не значи отказ за вишак радника, већ евентуално њихова прерасподјела у нова предузећа или реални сектор, гдје би прву годину из буџета било издвајано за плату тог радника.

Вишковић је рекао да је циљ да се достигне ниво просјечне плате од 1.000 КМ, али није желио прецизирати рок за то.

“Могу са сигурношћу рећи да ће већ од 1. јануара доћи до повећања просјечне плате за неколико процената. Са неколико мјера што је Влада до сада направила и са најављеним повећањем од осам одсто радницима у образовању, култури и слично, то ће се аутоматски одразити на повећање просјечне плате”, рекао је Вишковић.

Он је подсјетио на недавну мјеру Владе када су плате повећане за 30 КМ, те нагласио да није задовољан односом пословне заједнице јер је очекивао да ће се пословна заједница прикључити тој мјери и дати свој допринос тако што ће од себе дати још 20 КМ, чиме би онда то повећање било 50 КМ.

Вишковић је истакао да ће подржати креирање закона о испитивању поријекла имовине, које је у надлежности Министарства правде Српске, те нагласио да је потребно зауставити гомилање неизмирених обавеза у здравству.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име