Постоје ли и бијеле рупе у свемиру?

0
207
Фото: Независне

Сви знају за црне рупе у свемиру, али је мало познато да све већи број астрофизичара озбиљно разматра идеју да постоји излаз из њих, односно мјесто гдје све што оне усисају буде и избачено.

Уколико заиста постоје такве “бијеле рупе”, како их називају, оне би, пише сајт “Mother Nature Network”, могле да објасне највеће мистерије универзума.

Црне рупе су, подсјећа се у тексту, мјеста у коме је простор-вријеме бесконачно закривљено, и гдје је гравитација толико јака да чак ни свјетлост не може да јој побјегне.

Када материја упадне у црну рупу, она буде здробљена до тачке да је толико збијена да ниједна теорија ни не зна како да опише шта се ту догађа.

“Ако игдје у космосу не постоји излаз, то је у средишту црне рупе. Или смо барем тако мислили”, наводи МНН позивајући се на писање магазина “Nju Sajentist”.

У том смислу, указује се у тексту, бијеле рупе у основи представљају супротност црним рупама.

“Док црна рупа има хоризонт догађаја који, ако се пређе, представља тачку без повратка, бијела рупа има хоризонт који, супротно томе, обиљежава тачку којој се не може прићи. Хоризонт бијеле рупе је толико одбојан да чак ни свјетлост не може да уђе”, наводи се у тексту.

Штависе, истиче се, црне и бијеле рупе су инверзије једних других у времену – бијела рупа је у основи будућност црне рупе, а црна рупа је прошлост бијеле рупе. Оне су праве супротности једна другој у скоро сваком смислу.

Ипак, напомиње сајт, постоји један мали проблем са теоријом бijелих рупа – нико није никада видео бар једну, што је чудно, имајући у виду да би требало да буду једне од најсветлијих објеката у универзуму због енергије која се избацује из њих.

С друге стране, црне рупе је немогуће видјети, али познато је да их је много у свемиру.

“Супротно томе, бијеле рупе би требало да буду светлосни сигнали на ноћном небу. А ипак, ништа од тога”, наводи МНН.

И то је, истиче, довољан разлог да у њихово постојање посумњају многи астрофизичари.

Међутим, наглашава МНН, не треба изгубити из вида да су многи некада били скептични и у вези са постојањем црних рупа.

Као један од разлога за вјеру у постојање бијелих рупа МНН наводи да су оне теоретски погодне.

“Теоретска могућност бијелих рупа је заправо предвиђена Ајнштајновом теоријом релативитета. Заправо, бијеле рупе су управо рјешење једначина те теорије”, наводи се у тексту.

Тако да, како се истиче, ако бијеле рупе постоје, то би помогло научницима да објасне многе мистерије које и даље постоје у вези са црним рупама.

Бијеле рупе би, чак, могле да просвијетле научнике када је ријеч о највећој мистерији свих времена – порјеклу космоса.

“Оне би пружиле алтернативни модел теорији Великог праска, сугеришући да је универзум могао да настане из претходне фазе урушавања обрнутог универзума. Били бисмо на крају бијеле рупе некада масивне црне рупе”, објашњава МНН.

Међутим, док се не открије бар једна од тих бијелих рупа, највјероватније је да оне остану само теоретски куриозитет.

МНН, ипак, напомиње да постоје неки кандидати, а као примјер наводи да су научници недавно откривени мистериозне брзе радио импулсе који потичу из дубине свемира, а који су до сада измицали објашњењу.

“Могуће је да су ти моћни импулси зраци из белих рупа. То је само претпоставка у овом тренутку, али је потенцијални траг. Једини начин да зауиста сазнамо је да наставимо да посматрамо”, закључује портал МНН.

 

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име