Постоји шанса да основци у Српској имају бесплатне уџбенике

0
252
Фото: Дејан Божић/РАС Србија

Вијест да је иницијатива за бесплатне уџбенике за све основце уврштена у дневни ред Народне супштине Републике Српске међу родитељима је одјекнула као бомба, те сви чекају 29. јануар да виде да ли ће бити усвојена.

Тако је, након што су иницијативу са одушевљењем прихватили родитељи, па онда и грађани који су је и потписили, ред дошао и на народне посланике.

Утврђено је ово на јучерашњем колегију НСРС, на којем је одлучено да ће посланици расправљати о укупно 28 тачака дневног реда. За све родитеље свакако најбитнија је она на самом крају, а то је иницијатива за увођење бесплатних уџбеника за све основце у Српској.

Тим поводом, покретач иницијативе, атлетичар Душко Тадић, позвао је политичаре да подрже овај приједлог и рекао да је потребно око 10 до 12 милиона КМ, које би се могле прикупити и донацијама.

Он тражи од будућих посланика и представника власти да се изјасне да ли су спремни да се сви заједно укључе у што скорији проналазак рјешења за реализацију идеје да се свим школарцима обезбиједе бесплатни уџбеници.

Ако питамо народне посланике, они са обе руке прихватају овај приједлог. Народни посланик СНСД Игор Жунић, каже да ће без размишљања подржати ову иницијативу.

– Свакако да ћу подржати, имам и ја дијете, знам како то све функционише. Ако се овај приједлог усвоји, мислим да је могуће и изводиво спровести ово и у пракси – рекао је Жунић.

За ову иницијативу је и народни посланик из СДС Давор Шешић. Иако још нису имали сједницу СДС, каже да је његов лични став да инициативу треба подржати.

– Наравно да је добро да дјеца имају бесплатне уџбенике, али морам видјети на који начин ће то бити финансирано. Иницијатива је свакако добра, али мора постојати план – рекао је Шешић.

Прикупљењи потписи

Иницијативу за бесплатне уџбенике за све основне школе у РС потписало је преко 4.600 грађана за седам дана колико је трајало прикупљање потписа.

Подсјећамо да основне школе у Републици Српској похађа 91.500 ученика, а цијена једног комплета уџбеника је од 86 до 188 КМ.

 

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име