Потписан Споразум за подршку студентима Филозофског факултета Пале

0
570

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић и декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Драга Мастиловић потписали су данас на Палама Споразум о стручној и научној сарадњи ради омогућавања континуираног и практичног образовања студената и њиховог што бољег оспособљавања за самосталан рад по завршетку студија.

Шаровић је истакао да ће студентима са Филозофског факултета бити омогућено преношење знања различитих сектора у Министарству, посебно оних који се односе на међународну политику, међународне економске односе, билатералне и мултилатералне односе.

“Са своје стране можемо изаћи у сусрет и пружити прилику младим студентима да, осим онога што науче на Факултету, уз помоћ праксе виде како функционишу институције, у овом случају институција у оквиру Савјета министара“, рекао је Шаровић новинарима и додао да је знање највеће богатство једне земље и да тај кадар излази са Филозофског факултета на Палама.

Он је нагласио да је најпоразније за једно друштво то што велики број људи са својим знањем напушта Републику Српску и то знање преноси у неке друге земље.

Мастиловић је захвалио Шаровићу што је препознао значај Филозофског факултета, као највећег на Универзитету у Источном Сарајеву, и једног од најзначајнијих републичких институција која функционише у источном дијелу Републике Српске.

Он је рекао да су данас потписали Споразум о сарадњи која се односи на праксу више од 20 студената студијског програма Политикологија и међународни односи.

Према његовим ријечима, детаљи праксе и термини када ће студенти Политикологије и међународних односа и новинарства и на који начин волонтирати у Министарству спољне трговине и економских односа БиХ одучиваће представници катедре Полититикологије и служба министра Шаровића.

Сличан споразум потписан је и са Министарством иностарних послова БиХ тако да очекујемо да кроз два министарства прођу сви студенти политикологије и међународних односа јер ће на тај начин добити значајну праксу која ће им сигурно помоћи у току студија и у њиховој професионалној каријери“, нагласио је Мастиловић.

Он је истакао да Филозофски факултет, осим остваривања интензивне сарадње са институцијама на простору Српске и БиХ, одржава и успоставља нове видове сараднје са међународним партнерима.

Мастиловић је навео да су у току ове академске године отворили Центар за кинеске студије, за руске студије, Центар за особе са посебним потребама, те да убрзо очекују отварања првог студентског радија у БиХ који ће бити на факултету на Палама.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име