Потписано више споразума о сарадњи

0
206

У Анкари је, у присуству предсједника Србије Александра Вучића и Турске Реџепа Тајипа Ердогана, потписано више споразума о сарадњи у областима енергетике, пољопривреде, ветеринарства, екологије, саобраћаја, ИТ сектора, као и полицијској сарадњи.

Министар унутаршњих послова Србије Небојша Стефановић потписао је протокол у области научне сарадње Криминалистичко-полицијске академије Србије и Националне полицијске академије Турске.

Циљ је успостављање сарадње у области науке и образовања, засноване на дугорочним узајамним интересима, ради унапређења образовне, научне, истраживачке и пословне активности обје ове институције.

Министар Александар Антић потписао је меморандум о сарадњи Министарства рударства и енергетике Србије и Министарства енергетике и природних ресурса Турске у областима обновљиве енергије и природног гаса.

Меморандум дефинише низ конкретних заједничких активности и начин координације даље сарадње, прије свега на реализацији пројеката гасног повезивања, узимајући у обзир чињеницу да Турска постаје кључно гасно чвориште за потребе југоисточне Европе, пренијели су београдски медији.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије Бранислав Недимовић потписао је споразум између српске и турске Владе о сарадњи у области ветеринарства, чиме се ствара основ за успостављање пословних веза представника пољопривредно-прехрамбене индустрије, повећање обима размјене пољопривредно-прехрамбених производа и стварају услови за повећање извоза Србије.

Потписан је и меморандум о разумијевању у области животне средине, чија је суштина улагање заједничког напора ради промовисања и постизања развојних циљева договорених на међународном нивоу, смањење загађења и обезбјеђивање одрживости животне средине уз уравнотежен приступ заштити и коришћењу екосистема.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србија Зорана Михајловић потписала је меморандум о сарадњи и разумијевању у активностима истраживања и развоја у областима саобраћаја.

Михајловићева је првог дана посјете у Истанбулу, на турско-српском Пословном форуму, потписала и меморандум о сарадњи са турском грађевинском компанијом “Tasjapi” који се односи на израду пројекта за изградњу ауто-пута Београд-Сарајево и рехабилитацију регионалних путева у Санџаку.

Министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић потписао је меморандум о разумијевању о сарадњи у активностима у вези са истраживањем и развојем информационо-комуникационих технологија.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име