Потрошачи на мети – Произвођачи смањују грамажу, трговци обмањују цијенама

0
164
Фото: Дејан Божић/РАС Србија

Док с једне стране муку муче са поскупљењима, паковањима хране која произвођачи константно смањују, те производима прилично спорног квалитета, грађанима главобољу задаје и неусклађеност цијена на полицима и касама.

Наиме, све чешће се дешава да потрошачи, тек кад код куће погледају фискални рачун, схвате да су неки производ на каси платили скупље, од цијене која је била истакнута на рафу. Ријеч је како о прехрамбеним, тако и осталим робама широке потрошње, које људи свакодневно купују.

Логично, на полицама стоје цијене које су ниже од оних које се нађи на фискалном рачуну, а потрошачи који више пазаре тешко могу да уоче обману. Тачније, тога постану свјесни тек кад дођу кући, када је, у принципу, прилично касно за реакцију.

Зато из удружења потрошача апелују на грађане да отворе четворе очи приликом куповине, та да пажљиво осмотре цијене, док из Инспектората РС поручују да је посједовање рачуна једини начин да потрошачи остваре заштиту својих права, у случају недостатка на производу и његове рекламације.

Мирјана С. из Бањалуке каже да је током само једне куповине два артикла платила по „различитој“ цијени.

– Од неких шест-седам производа, два су била скупља на каси, него на рафу. Ријеч је о млијеку и кафи, које сам платила скоро једну KМ више, од цијена које су стајале на полици. У маркету је била гужва, па сам само чекала да изађем. Међутим, кад сам дошла кући, виђела сам да су цијене различите. Од тада не излазим из радње док добро не погледам рачун – истиче наша саговорница.

Поред ове потрошачке муке, на домаћем тржишту све више је и производа у све мањим пакованима, док њихове цијене остају непромијењене. Ријеч је о робама широке потрошње, прије свега прехрамбеним намирницама које су претрпјеле промјену у грамажи, на штету потрошача-наравно.

Тако је, умјесто килограма, на рафовима све више паковања риже од 800, а шећера од 900 грама. Поједини произвођачи су врећице тјестенине са пола килограма склизали на 400 грама, за колико су калирале и неки сухомеснати производи, прије свега саламе. Тегле киселих салата и пекмеза теже 680, умјесто некадашњих 800 грама, а врећица готове супе која је донедавно била довољна за четири, сад је углавном предвиђена за три тањира.

Највеће смањење грамаже претрпјели су слаткиши и грицкалице, тако да су чоколаде од 100 грама права ријеткост, а замијениле су их оне које су лакше за 20 одсто. Умјесто 50 грама, чипс се продаје у паковањима од 35, па чак и 27 грама.

Kад је ријеч о млијечним производима, јогурт од 200 грама више не постоји, већ купци морају да се задовоље чашицама од 180 и 150 грама.

У штедњу су ударили и произвођачи хигијенских потрепштина, тако да грађани, умјесто десет комада – како је било од кад је свијета и вијека – у паковању добијају девет папирних марамца или осам хигијенских уложака.

У удружењимја потрошача кажу да им се грађани посебно жале на смањену грамажу чоколада, шећера, риже.

– На нашем тржишту све више је производа у смањеним паковањима. У земљама ЕУ, на примјер, не можете наћи “милка” чоколаду од 80 грама, а код нас свака толико тежи. То је некоректно према нашим грађанима који, нажалост, немају пуно избора – кажу у овим удружењима.

 

Заокруживање цијена

Грађане такође љути непостојање апоена новчаница мањих о пет пфенинга, због чега трговци на заокруживању цијена од купаца годишње узимају милионе марака.

Наиме, најмањи апоен који је у оптицају у БиХ је од пет пфенинга. Kако би се спријечиле злоупотребе, износи од један и два пфенинга заокружују се на нула, износи од три, четири, шест  и седам – на пет пфенинга, док се износи од осам и девет заокружују на десет пфенинга.

Међутим трговци, посебено у великим тржним центрима, то константно  злупотребљавају на штету купаца, тако што цијену од, на примјер, 2,92 KМ, заокружују на 2,95, умјесто  на 2,90 KМ.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име