Повећање плата или протести

0
595

Повећање плата, излазак на улице и нове кривичне пријаве против директора болница и домова здравља сљедеће су кораци које ће подузети здравствени радници у Републици Српској. Ово је за Буку потврдио Миодраг Фемић, предсједник Уније синдиката радника у здравству Републике Српске. Каже да су медицинари одлучили слиједити примјер колега из Сарајева и затражити боље услове и повећање плата.

“Главни одбор је донио одлуку тражићемо повећање плата за све раднике у здравству, како би осигурали колико толико пристојан живот људима који раде и како би покушали зауставити егзодус медицинских радника који одлазе на рад у иностранство највише због лоших услова и слабо плаћеног посла. Ако нам ово не испуне излазимо на улице, другог рјешењанема. Мораћемо изразити своје негодовање јер овако се више не може, дотакли смо дно, дубље не можемо”, каже за Буку Фемић.

Напомиње  да дуговања здравствених установа расту или у најбољем случају  тапкају у мјесту, а да неке болнице попут оне у Добоју и Градишци дижу нове кредите  и улазе у још већу дубиозу.

Унија наставља и са подношењем кривичних пријава против против директора здравствених установа . Након пријава  против директора Болнице у Источном Сарајеву Горана Тодоровића, те смијењених дирекораа УКЦ РС РС Мирка Станетића, и директора добојске болнице Владе  Ђурђевића,  ускоро слиједе и кривичне пријаве против директора домова здравља у Бањалуци и Приједору.

“У задњих пар мјесеци поједине установе су почело са измиривањем доприноса, а сва остала дуговања стоје. Ми ћемо наставити са подношењем кривичних пријава против свих директора здравствених установа који дуже од пет мјесеци нису измирили дуговања за порезе и доприносе. Још увијек се дешава да медицински радници не могу овјерити своју књижицу или то могу урадити на два, пет, шест дана. То је нека њихова политика коју ја не разумијем И то висе нећемо толерисати”, закључио је Фемић.

ДУГ ЗДРАВСТВА  ПРЕМАШИО 113 МИЛИОНА МАРАКА

О коликим дуговањима је ријеч најбоље илуструју подаци које је објелоданио Фонд здравственог осигурања а који говоре  да је дуг здравствених установа у Републици Српској по основу неуплаћених доприноса за ПИО у посљедњих пет година порастао чак 19 пута!

Тако је укупни дуг по овој основи прије пет година, односно 2012. износио 12,4 милиона, да би на крају марта ове године износио 113.003.112 марака.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име